Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SJÖBO ILSTORP 30:1 - husnr 1, ILSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ILSTORPS KYRKA (akt.)
2018-10-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av långhus, lägre och smalare kor med halvrund absid i öster samt vapenhus i söder. De romanska murverken i rött hårdbränt tegel är murade i munkförband med åsstrukna fogar och vilar på en delvis synlig grundmur av fältsten. De senmedeltida nedre delarna av vapenhuset, som fungerar som utskjutande sockelvåning till påbyggnaden från 1885, är murade med tuktad och kluven gråsten. Absiden, också uppförd 1885, är annars den enda byggnadsdel som har markerad sockel i form av ett tunt påslag spritputs. Fasaderna är spritputsade och vitkalkade frånsett absiden, korets östfasad och vapenhusets övre våning som alla är slätputsade. Långhus, kor och vapenhus har sadeltak avtäckta med rött enkupigt tegel medan absidens hjälmtak täcks av rödmålad enkelfalsad plåt med parallella tvärfalsar.

Långhuset har trappstegsgavlar med åtta steg i väster och öster, avtäckta med rött enkupigt tegel. Under takfoten löper en enkel takfotsgesims i form av två utkragande skift. I norra takfallet finns ett mindre korsspröjsat takfönster av järnplåt. Syd- och västfasaderna har vardera ett fönster medan norrfasaden har två, vilka utgörs av småspröjsade fyrluftsfönster med fyra rutor i de övre lufterna och sex i de nedre. Fönstren, som är tillverkade i trä och målade med mörkgrön linoljefärg, är rakt avslutade upptill och sitter i stickbågiga nischer, frånsett västfönstret där nischen är rundbågig. Solbänkarna är avtäckta med grönmålad plåt.

Korets trappstegsgavel i öster har sex steg avtäckta med rött enkupigt tegel och takfotsgesimsen har samma utformning som på långhuset. Fönstren, ett i söder och ett i norr, är placerade i stickbågiga nischer och har samma utformning som på långhuset men något större dimensioner.

Absidens fasader avslutas upptill men en enkel vitmålad takfotsbräda. Rakt i öster nås via två gjutna trappsteg en port av grönmålad stående fasspontpanel med trycke i smide. Porten är rakt avslutad och sitter i en svagt stickbågig nisch, över vilken det hänger en lykta i smide. I sydväst och nordväst återfinns två mindre spetsbågiga fönster i järn med vertikal spröjsning och vitkalkade solbänkar.

Vapenhusets trappstegsgavel i söder har sex steg avtäckta med rött enkupigt tegel. Kyrkans huvudentré utgörs av en pardörr vars dörrblad är försedda med sparkplåtar. I övrigt är utformningen inklusive trycket och överhängande lykta lika östentréns. Porten sitter i en spetsbågig perspektivportal i tre språng som i murlivet följs av en vulstformad list. Över detta löper två intryckta listband av vilka det övre är platt och det andra har sågtandsfris. Centralt i gavelröstet finns två spetsbågiga ljudöppningar med luckor av grönmålad liggande panel. Ljudöppningarnas spetsbågiga avslutningar accentueras av överliggande vulstformade lister och ovan dessa finns en rund blindering i två språng. Vid övergången mellan den spritputsade undervåningen och den slätputsade övervåningen finns på var sida om entrén svartmålade ankarjärn. Väst- och östfasaderna är identiskt utformade, med utskjutande spritputsad bottenvåning och slätputsad övervåning som vid takfoten avslutas med en enkel gesims med rundad profil. Ljudöppningar för klockan på vinden finns även här, vilka placerats i från murlivet utskjutande frontespiser vars gavlar har trappmotiv. I gavelröstet sitter en ljudöppning med samma utformning och omfattning som i sydfasaden. Under ljudöppningen finns ljusinsläpp till vapenhuset i form av två spetsbågiga järnfönster med en liggande spröjs och samma omfattning som ljudluckorna.