Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SJÖBO KÄRRSTORP 13:1 - husnr 1, ÖSTRA KÄRRSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA KÄRRSTORPS KYRKA (akt.)
2018-10-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av långhus, fullbrett med kor och halvrund absid i öster samt kvadratiskt torn i väster. Norr om långhuset finns en nedgång till källaren som inrymmer pannrum. Grundläggningen utgörs av kallmurad natursten och de spritputsade socklarna är svartmålade förutom på tornet och långhusets västra fasad där de är gråmålade. Murverken är uppförda av natursten och tegel, sannolikt med material från den medeltida kyrkan, och de spritputsade fasaderna är liksom de slätputsade omfattningarna och gesimserna målade med vit kalkcementfärg. Runt hela kyrkan frånsett tornets västfasad löper en slätputsad takfotsgesims bestående av en tandsnittsfris med underliggande rundbågefris. Även i korets östra gavelröste återfinns tandsnittsfrisen men här utan rundbågar. På tornet samt på långhusets västfasader innefattar rundbågefrisen slätputsade runda blinderingar. Mellan tornvåning och klockvåning, där murverken kragar in något, är gördelgesimsen avtäckt med stålplåt och vid tornspirans takfot är tandsnittet ersatt av ett kraftigt profilerat listverk.

Samtliga takfall är avtäckta med gråmålad stålplåt i skivtäckning med förskjutna tvärfalsar. Långhus och kor har ett gemensamt sadeltak som i norra takfallet genombryts av en skorsten i tegel, absiden har ett hjälmtak och tornet en oktagonal takspira med kvadratisk bas. Spiran har takkupor med sadeltak och plåtluckor i fyra väderstreck och kröns av ett klöverbladskors i plåt.

Kyrkans huvudentré i väster utgörs av en rundbågig murverksöppning med en rakt avslutad pardörr i form av helfranska fyllningsdörrar i oljad ek under ett lunettformat och blyspröjsat överljus med integrerad lykta. Portens slätputsade omfattning kragar ut i fyra språng och markeras i murlivet av ett profilerat listverk. Över entrén finns en inmurad minnestavla med inskriptionen ”EN DEL AF KYRKAN JEMTE TORNET UPPBYGGDES 1860 UNDER KONUNG CARL DEN 15T FÖRSTA REGERINGS ÅR”. Prästingången i absiden rakt i öster utgörs av en rundbågig murverksöppning med tvåsprångig omfattning, rakt avslutat dörrblad klätt med diagonalställd panel samt ett rundbågigt avslutat överljus med radiell spröjsning utifrån en centralt placerad rundbågig lykta. Även prästingången har en minnestavla, placerad strax under rundbågefrisen, med texten ”NYBYGD ÅR 1846”.

Långhuset och det fullbreda koret har fyra stora rundbågiga och gråmålade träfönster i söder respektive norr bestående av två högsmala och småspröjsade lufter samt en överliggande lunettformad och radiellt spröjsad luft. De slätputsade omfattningarna kragar ut i tre språng och solbänkarna är utförda i svarttjärad kalksten. Tornets två fönster i söder respektive norr har samma utförande men består här bara av en rundbågigt avslutad småspröjsad luft i vardera fönster. Absiden saknar fönster. I tornets västfasad över huvudentrén finns ett runt träfönster med radiell spröjsning och omfattning i två språng. Klockvåningen har runda ljudöppningar, två i varje väderstreck, med tvåsprångiga omfattningar, ljudluckor av brunmålad liggande fasspontpanel och svarttjärade solbänkar av kalksten. Varje ljudöppning är försedd med fallskydd i form av två horisontella svartmålade järnstänger.