Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN BASKEMÖLLA 85:1 - husnr 1, BASKEMÖLLA KAPEL (SANKT TOMAS KAPELL)

 Byggnad - Beskrivning

BASKEMÖLLA KAPEL (SANKT TOMAS KAPELL) (akt.)
2017-07-11
Exteriörbeskrivning
Kapellet består av ett rektangulärt långhus och ett lägre, smalare kor. Kapellet är orienterat i nord-sydlig riktning. Sockeln består av grovt huggna granitblock. Fogarna är konvexa och ofärgade. Sockeln är på det senare tillbyggda koret gjuten i betong och klädd med sten för att efterlikna sockeln på långhuset. Även väggarna till källarplanet och trapploppet i norr är gjutna i betong. Ovan sockeln finns en gjuten droppnäsa innan de murade väggarna av tegel tar vid. Murverkets struktur och partiella mönstermurning lyser igenom den tunna, vita färgen på ett effektfullt sätt. Väggarna är murade i munkförband med oregelbundet förskjutna koppar. Längs med gavelröstena är teglet murat i så kallat strömskift, med snedställt tegel. Den södra gaveln kröns av ett järnkors med klot i korsändarna. På den norra gaveln sitter ett järnkors monterat på väggen. Kring dörrar, fönster, och ljudöppning är de rundbågiga muröppningarna murade med språng. Ovan muröppningarna är teglet ställt på högkant, undantaget öppningen vid klockbocken där det rundbågade valvet är murat enbart med koppsidorna. Samtliga fönsteröppningar har solbänkar av granitskivor. Längs med kapellets långsidor avslutas murverket upptill av ett listverk med tre utkragande tegelskift på långhuset, två på koret. Kapellet täcks av ett sadeltak med svagt utböjt takslut över tegelmurens listverk. Taket är täckt med enkupigt tegel som ligger dikt an gavlarna utan vindbrädor. Längs nocken och gavlarna är pannorna lagda i bruk. Byggnaden har hängrännor och stuprör av kopparplåt, med skarpa vinklar.

Kapellets huvudentré finns på södra gaveln. Den har dubbla dörrblad klädda med snedställd träpanel i brun kulör. En centrerad och symmetriskt uppbyggd trappa i granit leder till entrén. Trappan flankeras av två gavlar med likadant murverk som kapellets sockel. De kröns vardera av en granitskiva med grovt huggna sidor. Ovan vardera stenskivan vilar grovt tillhuggna stenklot av granit. På kapellets norra sida leder en trappa med steg av granit och väggar av gjuten betong ner till källarentrén. Här finns tre plåtdörrar till källarutrymmena. Trapploppet markeras i marknivå av ett lågt, svartmålat smidesstaket.

Fönstren är rundbågade och kopplade. På långhuset har fönstren två lufter som är öppningsbara från en mittpost. Karm och bågar är målade i mörkt brun kulör. I ytterbågarna sitter en ruta med klarglas. I innerbågarna är rutorna blyspröjsade i tio små rutor med svagt gröntonat glas. I koret sitter ett fönster på var långsida. Fönstren har en luft vardera, i övrigt utformade likt de på långhuset. I murverket på södra gaveln, ovan huvudentrén finns en ljudöppning där klockstol och kyrkklocka är placerade. På klockan är skrivet ”År 1927 under Gustav V:s tjugonde regeringsår göts denna klocka av M. & O. Ohlsson i Ystad och skänktes till kapellet av inbyggare i Baskemölla” samt ”Må sorg, som följer båren hit, få himmelsek tröst erfara, och tårat öga lyftas dit, där ingen gråt skall vara”.