Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN HANNAS 56:1 - husnr 1, HANNAS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HANNAS KYRKA (akt.)
2017-07-28
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av långhus med kor och absid i öster, västtorn och vapenhus i norr. Samtliga delar är slätputsade med en puts som mjukt följer murverkets ojämnheter och har en lite ålderdomlig karaktär. Murverket i de äldsta delarna är uppbyggda av komstadkalksten i fint tillhuggna kvaderliknande stenar. Tornet och vapenhuset är byggda av kluven eller tuktad gråsten med inslag av kalksten och tegel. Tornets östra mur vilar på långhusets västra gavel.

De äldsta delarna, långhus, kor och absid har nederst på murarna en ursprunglig skråkantssockel av kalksten. Upptill på kor och absid finns ett hålkälsformat listverk av kalksten. Korets taklist löper runt hörnet och ett stycke in på östra korgaveln, en arkitektonisk finess som exempelvis finns på Östra Ingelstads, Ramsåsa och Stora Herrestads kyrkor. Långhuset saknar detta listverk men möjligen har dess ursprungliga listverk plockats bort. Både koret, absidens och långhusets murar har förhöjts upptill med tegelskift, sannolikt i samband med valvslagningen.

Tornets och vapenhusets fasader saknar markerad sockel. Tornmuren avslutas upptill med en utkragad taklist av kalksten som senare kompletterats med tegel. Vapenhuset saknar listverk. Alla gavlar på kyrkan har murade trappsteg som är sekundära på de romanska murarna dvs. långhusets och korets gavlar. Vapenhusets trappgavlar är avtäckta med munk- och nunnetegel medan långhus, kor och torntinnarna täcks av vingtegel. Kyrkans alla delar täcks av enkupigt tegel av olika ålder. Tegeltaken ligger på öppen läkt och är understrukna. Torntaket lades om i sin helhet 2003. Samtliga tak utom absiden har formen av sadeltak medan absidtaket har formen av ett halvt kägeltak. Tegeltaket över absiden har en intressant läggningsteknik där tegelpannorna följer den rundade takformen. Tegeltaken kragar ut något vid takfoten och framförallt torntaket har en tydlig utskalkning vid takfoten. Kyrkans taklag består på långhuset och koret av en blandning av medeltida delar av ek och senare delar av fur. De medeltida delarna tros vara samtida med kyrkans valvslagning. Torntaklaget är likaså en blandning av medeltida ek och senare fur. En relativt intakt takstol finns bevarad mot öster och består av hel bindbjälke, sparrar, raka stöttor och dubbla hanband. Absidens taklag är av fur och tros vara sentida.

Inga ursprungliga fönsteröppningar finns bevarade till långhuset och koret. En äldre fönsteröppning har dock konstaterats något väster om långhusets östra fönster, ungefär mitt på fasaden. Läget för denna fönsteröppning har markerats med en ristning i putsen liksom kyrkans ursprungliga sydportal invid långhusets västra befintliga fönsteröppning. Två stora fönsteröppningar finns till långhuset mot söder och i korets södra sida finns en lite mindre fönsteröppning på södra sidan. Fönsteröppningarna är svagt stickbågiga med raka smygar och fönsterbågarna av gråmålat trä är rakavslutade med diagonallagd spröjsning. Till absiden finns en ursprunglig öppning i öster med utvändigt och invändigt skrånande smygar. Fönsterbågen är sentida och inmurad i öppningen.

Huvudentrén till kyrkan är sedan 1920-talet i tornets norra sida. Ingångsöppningen är rundbågsformad med pardörr och lunettformat överljusfönster. Dörren består av en brunlaserad ramverksdörr med två kraftiga ringbeslag utvändigt. Övriga öppningar till tornet är belägna i höjd med klockvåningen. Mot norr finns två ljudöppningar; en större stickbågsformad och en mindre, rektangulär öppning. Den lilla öppningen hyser kyrkans lillklocka med klockupphängning. I tornets västra gavel finns en liten rektangulär, ursprunglig glugg och på södra sidan en ljudöppning bestående av två långsmala rektangulära öppningar.

Vapenhusets samtliga öppningar och blinderingar är ursprungliga. I norra gavelsidan finns en centrerad ingångsdörr med spetsbågig yttersmyg och närmast rundbågig dörröppning. Däröver finns en mindre glugg med spetsbågig smyg och en rund blindering överst. Öster om ingångsdörren finns också en liten rektangulär ljusöppning med invändig trälucka. Ytterporten till det medeltida vapenhuset består av en brunmålad plankdörr.