Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN JÄRRESTAD 99:1 - husnr 1, JÄRRESTADS KYRKA (SANKT JOHANNES KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

JÄRRESTADS KYRKA (SANKT JOHANNES KYRKA) (akt.)
2018-01-18
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av de romanska byggnadsdelarna; långhus, kor och absid samt det sekundärt tillkomna, medeltida, västtornet. Samtliga fasader är spritputsade och vitmålade med slätputsade omfattningar kring portaler och fönster. De äldsta delarna av kyrkan har ett murverk av kalkstensblock lagda i jämna skift. Längst ned på långhus, kor och absid finns en hög, skråkantad, kalkstenssockel vilken är putsad och gråmålad. En tresprångig takgesims av tegel är ett senare tillägg liksom långhusets och korets trappstegsmurade gavelrösten.

Tornets murverk är av gråsten i ojämn skiftesläggning med trappstegsgavlar av tegel. Tornets östra mur rider på långhusgaveln dvs. den är uppbyggd på den romanska långhusgaveln. Tornet saknar sockel medan takgesimsen har samma utseende som på kyrkans övriga delar. Gavelröstena är rikt blinderade med runda och rektangulära nischer. De rektangulära nischerna är utförda med en avtrappning i ovankant. På de översta torntinnarna sitter drakformade vindflöjlar med årtalet 1845. Tornets västra mursida är förstärkt med strävpelare, en i varje hörn. Den södra är kraftig och avtrappad i fyra steg upp till klockvåningens bjälklag. Den norra är smalare och något lägre samt utförd utan avtrappning. Norra strävpelaren är byggd i liv med tornets norra mur vilket ger tornet ett konformat utseende sett från norr. Flera ankarjärn och murband syns i tornets fasader.

Nuvarande ingång till kyrkan är genom västportalen från 1880. Portalen har en rundbågsformad omfattning utförd med fem mursprång. I tympanonfältet över den rektangulära ingångsöppningen finns en rund murnisch med ett svartmålat konsekrationskors i relief. Porten består av en blåmålad, paneltäckt pardörr med dekorativa goticerande gångjärnsbeslag. Utöver västportalen har kyrkan ytterligare en ingång, prästingången till sakristian i absiden. Ingången består av en smal rundbågsformad omfattning med ett mursprång kring en rektangulär dörr och ett rundbågigt överljusfönster. Ytterdörren är en modern blåmålad trädörr. De ursprungliga portalöppningarna i långhusets norra och södra sida samt korets sydportal är igensatta. Av den medeltida korportalen finns inget synligt idag. Enligt murverksundersökningar som gjordes 1983 har korportalen varit relativt liten (170 x 80 cm) med omfattning av väl huggna kalkstenskvadrar. Syd- och nordportalernas övre del upptas numera av 1800-talets rundbågiga fönsteröppningar och det är oklart om portalernas valvbågar är bevarade i fönstervalven. Enligt en mur-verksundersökning är sydportalens inre omfattning endast delvis bevarad medan nordportalens valvöppning kan vara bevarad i en fönsteröppning på samma plats. Vid läget för sydportalen syns numera endast två utskjutande pilastrar med ett skråkantsavslut upptill. Nordportalen har samma utseende men med en markerad bas i pilastrarnas underkant och med ett profilerat kapitäl ett stycke under det skråkantade pilasteravslutet. Kapitälen bör ha utgjort vederlag till öppningens tresprångiga båge såsom den är beskriven av Brunius. Den högre pilastern kan möjligen ha haft ett liknande utseende som i portalomfattningen till Simris kyrka, med trappstegsavslut.

Kyrkans fönsteröppningar till koret och långhuset är rundbågsformade med omfattningar av tre mursprång och solbänkar av betongskivor. Korets fönsteröppningar är något mindre än långhusets. Absidens fönster är ännu mindre och med ensprångig muromfattning. Fönsterbågarna är av svartmålat järn med horisontell och vertikal spröjsning och diagonallagda blyinfattade rutor. Till tornet finns två små ljusöppningar till andra våningen, i södra och norra muren. Öppningarna är sannolikt ursprungliga. Den södra är numera igensatt utifrån och inte synlig i fasaden. Klockvåningen har tre rundbågiga ljudöppningar, mot söder, väster och norr. Öppningarna är utförda med ett mursprång och har invändiga blåmålade ljudluckor. Mot öster finns en mindre, rektangulär, ljusöppning med invändig lucka.

Kyrkans samtliga delar täcks av sadeltak av gråmålad plåt med stående vertikala falsar och förskjutna horisontalfalsar. Avvattningen från takfallen sker genom fotrännor och stuprör av målad plåt.