Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN MELLBY 13:2 - husnr 1, SÖDRA MELLBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SÖDRA MELLBY KYRKA (akt.)
2017-06-21
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av ett västtorn med kvadratisk planform, ett bredare långhus med korsarmar i norr och söder samt en absidial, femsidig utbyggnad i öster för sakristian. Kyrkans samtliga delar är uppförda av fältsten, sannolikt ingår byggsten från den medeltida kyrkan. Fasaderna är spritputsade och vitmålade med slätputsade listverk och dekorativa murdetaljer såsom blinderingar i olika former. Längst ned på fasaderna finns en putsad och gråmålad, skråkantad sockel och upptill en spetsbågsfris med profilerat listverk, en så kallad gesims. På tornet finns också en långt neddragen tandsnittsgesims. Kyrkans knutar är markerade genom slätputsade hörnlisener. Omfattningarna kring fönster och dörrar är murade med flera språng. Samtliga fönsteröppningar har rundbågig form och fönsterbågar av gjutjärn spröjsade med rektangulära rutor av klarglas. Fönsteröppningarna har lite olika storlek och de största ger ljus till kyrkorummet. Ett rosettfönster med färgat glas finns också i vardera korsarmens gavelspets samt över tornets västportal. I absidens sidor finns fönster i två nivåer, lite större nedtill och mindre och smalare upptill. Till klockvåningen finns två ljudöppningar i alla väderstreck. Ljudöppningarna är rundbågsformade med paneltäckta, brunmålade luckor.

Fyra ingångar finns till kyrkan. Huvudingång är i tornets västra sida och dessutom finns ingångar till kyrkorummet i korsarmarnas gavelsidor. En prästingång med lite enklare utformning finns i öster. Ingångarna i väster, söder och norr har rundbågsformade portalomfattningar i form av trekantsgavlar som bärs upp av kraftiga doriska kolonner som är ovanligt breda vid basen. Trekantsgavlarna kröns av cirkelkors av ek klädda i zinkplåt. Stentrappor leder upp till dörrarna som är rakt avslutade och samtliga utom prästingången avslutas upptill med ett rundbågsformat tympanon. Det västra av dessa består av en natursten med en svart inskriftstavla och Oscar den II:s monogram samt årtalet 1887 i guld. Över prästdörren finns ett överljusfönster av trä istället för tympanon. Samtliga dörrar är brunmålade pardörrar med spegelfyllningar.

Tak över långhus och korsarmar består av sadeltak och absiden av ett brutet femsidigt tak. Tornets yttertak består av en nedre del formad som ett tälttak, vilket övergår till en smal, hög spira med åttkantig form. Alla takytor är sedan 2002 täckta av Rheinzink lagt med de horisontella falsarna i rak linje utan förskjutning, samma läggningssätt som det äldre plåttaket. Torntaket kröns av ett cirkelkors med klöverbladsavslut. Takens avvattningssystem består av fotrännor och stuprör av zink.