Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN NÖBBELÖV 28:1 - husnr 1, ÖSTRA NÖBBELÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA NÖBBELÖVS KYRKA (akt.)
2018-02-16
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden fick sin nuvarande form vid ombyggnaderna 1896. Av den romanska kyrkan kvarstår endast långhusets östra delar. Långhuset västra tredjedel är enligt källmaterialet från 1896 när kyrkans medeltida västparti revs och ersattes av en ny travé med samma bredd som långhuset och ett nytt västtorn. Skiljelinjen mellan det romanska långhuset och den tillbyggda västdelen ligger två meter väster om det mittersta fönstret i södra och norra sidorna. Det nuvarande västtornet har kvadratisk planform och är smalare än långhuset med mindre, kvadratiska trapptorn vid norra och södra sidorna. Kyrkans östparti bestående av tvärskeppet och en absidformad sakristia är från 1850.

Kyrkans romanska murverk är uppbyggt av huggna kalkstensblock lagda i jämna skift. Två romanska fönsteröppningar är ännu synliga som rundbågiga murnischer i långhusets fasader. Fönsteröppningarna sitter högt upp på norra och södra murarna, ungefär mellan det östra och mellersta fönsteröppningarna från 1800-talet. Ytterligare ett romanskt fönster har funnits mot norr. Av långhusets ursprungliga portalöppningar är endast nedre delen av nordportalen bevarad under putsen. Portalen är belägen under norra långhusmurens mellersta fönsteröppning. Kyrkans 1800-talsdelar består till största delen av gråsten medan tornet, långhusets västra del och samtliga trappgavlar från slutet av 1800-talet är uppförda i tegel.

Samtliga fasader är putsade och målade med undantag av vissa naturstensdetaljer. Fasadytorna är spritputsade och gulmålade medan fönsteromfattningar, listverk och blinderingar är slätputsade och vitmålade. Långhusets romanska del har en ursprunglig, skråkantad sockel av kalksten vilken är putsad och gråmålad. En sockel av samma utseende fortsätter längs den tillbyggda västförlängningen samt runt tvärskeppet och absiden. Tornet och trapptornen har en hög sockel av grå granit. En takgesims i form av ett tresprångigt listverk löper längs långhusets och tvärskeppets långsidor. Mitt emellan fönsteröppningarna i södra gavelsidan finns en kvadratisk murnisch där en minnestavla över kyrkans ombyggnad 1850 troligtvis kan ha suttit tidigare.

Kyrkans fönsteröppningar är från 1896 då de gjordes enhetliga med murade omfattningar i tre språng och rundbågsformade valv av huggen kalksten. Fönster-öppningarna är ordnade så att de är centrerade i kyrkorummets valvtravéer. Fönsterbågarna är från samma tid och består av svartmålat gjutjärn med spröjsindelat klarglas och en bård av gult glas. Utöver fönsteröppningarna till kyrkorummet finns fönsteröppningar till tornet, trapptornen och i tvärskeppets gavelsidor. Öppningarnas form varierar något men de är huvudsakligen rundbågsavtäckta med slätputsade och vitmålade språng och valvbågar i kalksten. Solbänkarna är avtäckta av tjärmålad kalksten. I tornet västra sida, över ingångsportalen i tornets västra sida finns ett stort rosettfönster med en rund kalkstensomfattning. Ljudöppningarna i tornets tredje våningsplan är utförda som dubbla rundbågsformade öppningar med valv av kalksten. I öppningarna sitter brunmålade ljudluckor av brädor med små halvrunda överljusfönster.

Samtliga gavelsidor på kyrkan, dvs. koret, tvärskeppet, västtornets fyra sidor och de lägre trapptornen avslutas med murade trappstegsgavlar. Gavlarna är murade med blinderingar i olika rundbågsformer. I tornet och tvärskeppets gavelrösten finns också dubbla smala fönsteröppningar med en rundbågsomfattning. Öppningarna i tvärskeppets gavelrösten flankeras av runda fyrpassblinderingar. Över tornets dubbla vindsfönster finns runda blinderingar. I den södra av dessa sitter ett tornur.

Ingång till kyrkan är dels genom västportalen i tornet och sydportalen. Västportalen är huvudentré är utförd i rundbågsstil med omfattning i flera mursprång av huggen kalksten. Det inre mursprånget består av kolonnetter som bär upp en arkivolt med rundstavsprofil. Arkivolten är behuggen med en flätdekor. Ingångs-öppningen är rektangulär med en halvrund tympanonsten över. Tympanonstenen är behuggen med en inskrift runt en halv blomrosett. Sydportalen består av en rundbågig muröppning med samma utseende som kyrkorummets fönsteröppningar. Dörren är rakt avslutad med en fönsterbåge över. En prästingång med liknande utseende som sydportalen finns till sakristian och en mindre ingång finns till det norra trapptornet. Kyrkans ytterdörrar är utvändigt täckta med en brunmålad träpanel med dekorativt utformade svartmålade beslag i renässans eller barockstil.

Kyrkans yttertak täcks av gråmålad galvaniserad stålplåt. Långhuset, trapptornen och tvärskeppet täcks av sadeltak och absiden har ett kägelformat tak. Tornet kröns av en spetsig pyramidformad spira med ett krönkors av järnsmide. I varje hörn av tornspirans anslutning till trappgavlarna finns dekorativa drakformade vattenutkastare.