Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN SANKT OLOFS KYRKA 1:1 - husnr 1, SANKT OLOFS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT OLOFS KYRKA (akt.)
2018-05-17
Exteriörbeskrivning
Kyrkans traditionella, långsträckta och åt väster upptrappade byggnadskropp är orienterad i öst-västlig riktning men bryts upp av det dominerande vapenhuset och klocktornet vid den södra fasaden. Murverket är av genomgående av gråsten. Trapphuset i långhusets sydvästra hörn är av tegel liksom en del av väggytorna intill detta. De spritputsade och vitkalkade fasaderna avslutas i gavelpartierna av tinnar, täckta med rött tegel liksom takfallen. Även långhusets stödmurar i hörnen är tinnade och täckta med samma sorts röda tegel. Spritputsen är inte enhetlig men har över hela kyrkan en mjuk och organisk struktur som följer murverket på ett ålderdomligt vis. Kyrkan har ingen synlig sockel, varken murad eller målad. Ett tegelmurat listverk i flera språng avslutar fasadlivet mot den utskjutande takfoten. På långhuset, vapenhusets östra fasad och sakristian är listverket organiskt och följer tydligt teglets form, medan det till exempel på stödmurarana är slätputsat med nästintill perfekta räta vinklar. Dagens kor har listverk med ett synligt språng. Möjligtvis täcks en del av den brädklädda takfoten. Fönster och dörrar har slätputsade omfattningar i flera språng. Stödmurarnas nedre murverk är kraftigt och utkragande. Stödmuren i det sydvästra hörnet rymmer en trappa som leder upp till vinden. I fasaden till stödmuren finns både bevarade bomhål och små ljusöppningar för att ge dagsljus i trappan.

I klocktornets södra gavelsida finns kyrkans huvudentré. Omfattningen är murad med fyra spetsbågiga språng och kröns av ett utkragande spetsbågigt listverk. En trappa av granit leder upp till dubbla portar med liggande, brunmålad träpanel och svarta, smidda bandgångjärn. På var sida om porten är enkla, smidda järnräcken i plattjärn. I gavelpartiet ovan dominerar en ljudöppning med två luckor av träpanel målad i ockragul kulör. Snickeridetaljerna är ett formeko av kyrkans övriga fönsterindelning från samma tid. Omfattningen är spetsbågig med två språng och utgör det centrala motivet i gaveln som även i övrigt är dekorerad med blinderingar. Gaveln kröns av en takryttare med ringkors, allt klätt i kopparplåt. På klocktornets västra respektive östra gavlar är frontespiser med tinnade, tegelklädda rösten. I varje frontespis finns en rund ljudöppning med slätputsad omfattning och lucka av liggande, ockragul träpanel. Klocktornets utformning vittnar om medeltidsintresset som präglade dess tillkomsttid under 1800-talets senare del.

Kyrkobyggnadens västra fasad har en centralt placerad entré med en spetsformad, tresprångig, murad och putsad portal. Dubbla träportar klädda med liggande, brunmålad träpanel nås via en granit trappa med tre steg. Två fönster, svagt spetsbågiga, är symmetriskt placerade ovan dörren. De har murade mittposter och tresprångiga, putsade och vitmålade omfattningar. Fönstren är småspröjsade järnfönster. Solbänkarna är av kalksten. Gavelkrönet är dekorerat med blinderingar i olika utföranden.

I sakristians södra fasad finns en smal trädörr med brunmålad, liggande panel och utanpåliggande smidda bandgångjärn. Dörren ryms i en spetsbågig, slätputsad omfattning med två språng med ett överliggande, utkragande listverk i fasaden ovanför.

Samtliga fönster, utom de i västgaveln, murades om under sent 1800-tal. Fönsterbågarna gjordes spetsiga med murade och slätputsade masverk vilket delar in fönstren i två parallella, spetsbågiga lufter med en cirkelformad luft centralt ovanför. På var sida om cirkeln bildas mindre, triangulära lufter. Fönstren har järnbågar med snedställda spröjs och gjutna solbänkar med brant lutning.

Kyrkans sadeltak är täckt med rött, enkupigt lertegel.