Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN SIMRISHAMN 2:33 - husnr 1, SANKT NICOLAI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT NICOLAI KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av ett tvåskeppigt, rektangulärt långhus med ett rakavslutat kor i öster. I söder finns ett vapenhus och i väster ett kvadratiskt, smalt västtorn vars övre våning rider på långhusets västra gavel. Två kraftiga, utkragande strävpelare finns på långhusets norra sida, samt i tornets västra hörnor. Kyrkan är huvudsakligen uppbyggd av huggen och tuktad sandsten och kalksten i relativt jämna förband. En skråkantad sockel, huvudsakligen i kalksten, löper kring långhus och kor. På dessa två byggnadskroppar är hörnkedjorna huggna och murade i jämna skift med likadan sten. Sekundära muröppningar är delvis murade med tegel. Vapenhuset är murat i munkförband av rött stortegel på en stensockel. Gavelröstet är tinnat och gavelpartiet dekorerat med slätputsade, spetsbågiga blinderingar. I den mittersta blinderingen sitter ett solur av kalksten. Vapenhusets västra mursida av-slutas av ett kalkstenslistverk och den östra sidan av ett listverk av två utkragande tegelskift.

Långhusets östra gavelröste är murat av gult tegel och tunt putsat. På samma fasad, på hög höjd på ömse sidor om koret, finns två spetsbågiga murnischer som murats igen i inre murliv. På långhusets norra sida finns en väl synlig, igenmurad port med en rundbågig omfattning av huggen kalksten. Här syns också konturen av en igenmurad, spetsbågig fönsteröppning. På långhusets västra fasad, på ömse sidor om tornet syns spår efter en tidigare takkonstruktion i trä. I korets fasad finns delar av ursprungliga, dekorativt huggna halvkolonner och en senare tillkommen vigvattenskål. Koret är senare påbyggt med ett listverk av tegel. Tornet är inte murat med samma tydliga hörnkedjor som övriga kyrkan. I de övre våningarna förstärks konstruktionen av flera dragband och ankarjärn. Vapenhuset, tornet och koret har tinnade gavlar.

Kyrkan har tre ingångar vilka alla vetter åt söder; en i tornet, en via vapenhuset och en prästingång i koret. Portalen i tornet är murad i tegel med ett grunt språng i vilket två kraftiga trädörrar med snedställd panel är placerade. Ingången till vapenhuset har en svagt spetsbågig tegelmurad omfattning i två språng och den övre valvbågen markeras av ett koppskift. Ingången är asymmetriskt placerad. Dörrsmygen är putsad. Pardörrarna är brunmålade fyllningsdörrar av trä. Prästingången i koret ryms i en rundbågig portal av huggen kalksten med utskjutande vederlagsstenar, tympanonfält, profilhuggna konsoler och karmar av sten. Dörren är klädd med spontad och profilerad panel i ett rombmönster.

På vardera av korets långsidor finns en stor, spetsbågig fönsteröppning. På södra fasaden är omfattningen synbart tegelmurad, och här finns även en liten, romansk fönsteröppning med omfattning av huggen sten. I korets östra gavel finns en trefönstergrupp med likadana rundbågiga fönsteromfattningar av huggen sten. Långhusets fönsteröppningar är stickbågiga med omfattningar av putsat tegel. På långhusets västra fasad finns, norr om tornet, en relativt smal, högrest och rundbågig fönsteröppning. På motsvarande sida, söder om tornet, finns en spetsbågig fönsteröppning som satts igen i inre murliv. Samtliga fönsterbågar är av brunmålat trä med småspröjsade glas och solbänkarna är av kalksten.

I tornets bottenvåning finns mot norr en liten, rektangulär, sentida fönsteröppning. Ursprungliga muröppningar för ljudluckor finns i tornets övre del. I gavelröstet sitter en svart urtavla med förgyllda siffror och visare, och högst upp i röstet finns en omarkerad, cirkelformad blindering. I den södra fasaden finns en svagt spetsbågig öppning öster om urtavlan som fungerar som ljudlucka åt den lilla klockan. Samtliga tak är sadeltak lagda med rött, enkupigt lertegel.