Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN TOMMARP 154:1 - husnr 1, ÖSTRA TOMMARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA TOMMARPS KYRKA (akt.)
2017-08-22
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden består av långhus, halvrund absid i öster samt torn i väster med en hög spira. Tornet har kvadratisk planform och är smalare än långhuset och dess östra sida rider på långhusgaveln dvs. är uppbyggd från gavelsidan. Tornets murar avslutas med trappstegsgavlar liksom långhusets gavelsidor. En svartmålad sockel löper runt hela kyrkan. Långhusets och absidens fasader är spritputsade och vitkalkade med slätputsade listverk och omfattningar. Listverket är utformat med en trepassliknande underkant och över denna finns ett tandsnittslistverk. Gavelsidornas tinnar inramas av ett slätputsat listverk och i östra gavelsidan syns en korsformad blindering. Tornets fasader är också spritputsade och vitmålade med undantag av fönsteromfattningar och gavelspetsar som är av oputsat rött tegel. Norra och södra gavelspetsarna rymmer tornur med runda svartmålade urtavlor och förgyllda romerska siffror och visare. En blindering finns i tornets västra och östra gavelspetsar i form av ett latinskt klöverbladskors. I höjd med klockvåningens bjälklag och i tornets murkrön syns flera dekorativa ankarslutar i fasaderna.

Långhusets fönsteröppningar består av höga dubbla rundbågar med en större rundbågsomfattning utförd med två mursprång. I tympanonfältet innanför omfattningen, finns en gjuten dekor som numera är otydlig. Möjligen föreställer den någon form av bladverk. Absidens fönster består av enkla rundbågsöppningar med flersprångig omfattning. Fönsterbågarna till både absid och långhus är av svartmålat järn med rektangulära med småspröjsade rutor och överst i bågpartier finns blyspröjsat, målat glas i olika flerpassformer. De målade glasen har kraftiga färger i rött, blått och gult. Till tornet finns ett rundfönster mot väster med cirkelrund flersprångig omfattning av synligt rött tegel. Tre rundbågsöppningar till andra våningsplan är mindre varianter av absidfönstren men den yttre omfattningens övre rundbågsvalv är av oputsat rött tegel och bildar ”ögonbryn” över fönstren. Fönsterbågarna av järn har diagonallagd spröjsning. Klockvåningens ljudöppningar består av dubbla rundbågsöppningar med en gjuten pelare med tärningskapitäl emellan och valv av synligt rött tegel. Bågöppningarna omfattas av en större rundbågsnisch av tegel som når upp i tornets gavelrösten. Tympanonfältet är putsat och vitmålat.

Kyrkans huvudingång är från tornets södra sida. Portalomfattningen är murad av rött tegel i tre språng med rundbågsformat valv över ett slätputsat vitt tympanonfält. Öppningens sidor har en rusticerad tegelmurning. I dörröppningen sitter två dörrpar. Det äldre dörrparet i öppningens inre mursmyg och består av två dörrblad av lackad ek med kraftigt lås på insidan och stora dekorativa gångjärnsbeslag. Den yttre dörren är en modern ytterport av brunmålat trä och har ett glasat mittparti med utvändigt trägaller. Till absiden finns en smal rundbågsformad dörr med runt överljusfönster och en flersprångig slätputsad muromfattning. Dörren är av brunmålad brädpanel med gångjärnsbeslag i samma stil som på västra porten. Överljusfönstret är försett med målat och blyspröjsat glas. En utvändig nedgång till källaren finns norr om kyrkan med en betonggjuten källarhals med plåtlucka.

Långhusets sadeltak är täckt med rött, enkupigt taktegel medan tornspiran och absidtaket täcks av en gråmålad galvad plåt. Tornspiran är åttasidig och har en spetsig form, krönt av ett kors i smidesjärn.