Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN VALLBY 108:1 - husnr 1, VALLBY KYRKA (SANKT LAURENTII KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

VALLBY KYRKA (SANKT LAURENTII KYRKA) (akt.)
2017-10-06
Exteriörbeskrivning
Samtliga delar av kyrkan har spritputsade och kalkvittade fasader. Den medeltida, romanska, kyrkan representeras av långhusets västra del. Dess västra gavelsida kan vara bevarad upp till murkrönet av långsidorna medan gaveln däröver är samtida med det nuvarande tornet. Långhusets östra tredjedel utgör 1500-talets östförlängning. Murverket till den romanska delen består av fint tuktade kalkstensblock, synligt från långhusvinden. Nedtill på murarna skall enligt äldre beskrivningar ha funnits en skråkantad sockel. Denna är inte synlig längre, kanske dold under nuvarande marknivå, men en skråkantssockel syns inifrån gravkoret på långhusets norra sida. Uppgifter om ursprungligt listverk saknas. Delar av omfattningen till kyrkans romanska sydportal finns bevarad och är frilagd i södra långhusfasaden. Dess övre parti har ersatts av ett stort fönster. Nordportalen kan vara bevarad i sin helhet men är igenmurad. Endast dess yttre omfattning är synlig, inifrån gravkoret. Omfattningen har en enkel uppbyggnad av kvaderhuggna kalkstenar formade i en rundbåge kring öppningen. Tympanon har troligtvis inte funnits. Nedtill i omfattningen sitter två bildstenar av kalksten. Motivet i form av två lejon är knappt urskiljbart, hugget i låg relief. Den inre smygen är delvis synlig, och har ett murat anslag för en inåtgående dörr.

Synliga delar av murverket till gravkorets gavelmur består av obearbetad marksten. Nedtill på gravkoret finns ett ojämnt utskjutande parti av överputsade stora stenar. Det ojämna murverket skulle kunna förklaras med att grundstenarna tidigare legat under marknivå då ett höjdparti intill kyrkan planats ut. Gravkoret saknar listverk men i dess norra gavelsida finns siffror av järn som formar årtalet 1697 samt en krans i mitten med initialerna MR (Mette Rosenkrantz). Gravkoret har ett högt placerat rundbågigt fönster mot norr. Ursprungligen har även ett fönster mot ös-ter funnits vilket ersatts av den nuvarande ingången från öster. Denna består av en rakt avslutad ytterdörr med fiskbenspanel och halvmåneformat överljusfönster inom en flersprångig muromfattning. I ytterdörren finns ett titthål in till gravkoret täckt av en liten trälucka. En hög stentrappa leder upp till dörren.

Kyrkans senare delar, från 1870, är sannolikt huvudsakligen uppmurade av gråsten, delvis synligt ovan valven och från kyrkans vindsutrymmen. Återanvänd mursten från kyrkans äldre östparti kan finnas i norra korsarmen. Fasaderna är murade utan sockel och avslutas upptill på långhus, kor, absid och korsarmar av ett sågtandsskift över en slätputsad rundbågsfris. Den senare är inte förkroppad och endast svagt urskiljbar. På tornet finns ett kraftigt listverk av en hålkäl och flera utkragande skift.

Kyrkans fönsteröppningar tillkom 1873 och har ett enhetligt utseende i form av rundbågsöppningar murade med flera språng och slätputsade omfattningar. Fönsterbågarna är av järn utan innerfönster. Ett par smala ljusöppningar i korsarmarnas gavlar är utvändigt infattade i en korsformad blindering.

Huvudingång till kyrkan är i tornets västra sida. Ingångsöppningen har en omfattning i samma stil som fönsteröppningarna kring en djup rundbågig muröppning och ett halvmåneformat överljusfönster. Överljusfönstret är av järn med bågformade spröjsar med ett rundkors upptill. Dörren är en pardörr med spegelfyllningar. I fasaden över västportalen finns en inmurad stentavla med årtalet MDCCCLXX angivet. Den andra tornvåningen har två rundbågiga fönsteröppningar mot söder och norr samt ett stort rundfönster åt väster. Till klockvåningen finns dubbla rundbågiga ljudöppningar med brunmålade brädluckor i alla väderstreck. Ytterligare en ingång finns i öster till sakristian. Den är smalare än entrén till tornet men utförd med samma muromfattning. Dörren är en enkel panelklädd dörr med ett spröjsat rundbågsformat överljusfönster. En hög stentrappa med smidesräcke leder upp till dörröppningen.

Yttertaket till kyrkans lägre delar är lagt med samma nockhöjd utom till gravkoret. Långhus, kor och korsarmar har sadeltak och absiden ett halvt kägeltak. Samtliga delar är av gråmålad plåt med vertikala ståndfalsar och förskjutna tvärfalsar. Över absiden finns en liten spira med två klot. Rosencrantzka gravkoret har samma konstruktion som övriga delar men är lägre och sammanbyggt med långhustaket. Tornet täcks av ett pyramidformat tak nedtill vilket övergår i en åttkantig, spetsig spira krönt av ett kors på en kraftig kula.