Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN ÖSTRA HERRESTAD 69:1 - husnr 1, ÖSTRA HERRESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA HERRESTADS KYRKA (akt.)
2017-08-11
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består i sin nuvarande skepnad av de romanska delarna; långhuset, koret och absiden, en västförlängning i form av nedre delen till det medeltida tornet och västtornet från 1800-talet. Kyrkans murar är höga med branta takfall av gotisk karaktär och fasaderna är slätputsade och vitkalkade med undantag av naturstensdetaljerna. De romanska delarna är byggda av komstakalksten med finhuggna detaljer i samma sten. Kring hela kyrkan finns nederst en rikt profilerad sockel med skråkant och rundstav med repstavsbehuggning. De västra sockeldelarna nytillverkades när kyrkan byggdes om på 1880-talet men är identiska med de ursprungliga delarna. Fasaderna avslutas upptill med en kalkstenslist och ett litet taksprång. Sydportalen är ursprunglig och uppbyggd av huggen kalksten med huggen dekor av hög kvalitet. Portalomfattningen är utformad med tre mursprång av runda kolonnetter, en större innerst och två mindre i de yttre sprången. Kolonnetterna är dekorerade med huggna kedjemönster, repstavar och tärningskapitäl. Dessa bär upp ett listverk och tre halvcirkelformade valvbågar kring en tympanonsten över dörröppningen. Tympanonstenen har en dekor i låg relief med en tolvbladig ros i mitten omfattad av ett inskriftsband med palmettliknande bladutväxter. Inskriften lyder: CARL: STENMESTER: SCAR: THENNA: STEN. Bågomfattningen har en dekor av växtslingor. Bladdekorationerna täcker endast halv delen av den övre dekorerade bågen. Möjligen kan detta förklaras med att stenmästarens arbete blev avbrutet och inte färdigställt. Ingångsöppningen har ett brett yttre anslag för en inåtgående dörr. Anslaget avslutas upptill med konsoler under tympanonstenen. Porten i dörröppningen är uppenbarligen inspirerad av en äldre dörr som finns avbildad från 1800-talet. Dörren är brädtäckt med utvändiga beslag av järnsmide målade i silverfärg. Beslagen består av vågräta järnband och två runda sköldar eller knappar i mitten med bladformade utväxter i ett kors från mitten. I korets norra fasad finns en ursprunglig romansk fönsteröppning med vida putsade och vitkalkade smygar. Läget för ett romanskt ursprungligt fönster har också ristats i långhusets södra fasad. Fönsteröppningens invändiga omfattning är delvis synlig från vinden men döljs nedtill av valven.

Långhusets västra del, västförlängningen är uppbyggd av gråsten och kalksten. Det nuvarande västtornet är något smalare än långhuset. I höjd med långhusets takfall smalnar tornet av till ett mittkvadratiskt torn så att den lägre våningen täcks av tak i samma nivå som långhuset. Klockvåningen utgör den sista kvadratiska torndelen med murade gavelspetsar i alla fyra sidor. Tornet avslutas av ett pyramidformat tak med rombiska takfall som är neddragna mellan gavelspetsarna. Högst upp i torntaket finns en spira av järn.

En portalöppning i tornets västra sida utgör kyrkans huvudentré numera. Denna har tydliga influenser från sydportalen med omfattning i flera språng, huggna kolonnetter och en dekorerad tympanonsten med en huggen inskrift i form av ett bibelspråk. Även porten har liknande utseende som södra porten. Ytterligare en ingång finns till kyrkan till absiden i öster. Omfattningen till dörren är enklare än övriga ingångsöppningar och är formad som kyrkans fönsteröppningar med rundbågigt valv i kalksten och utåt vidgande smygar. Merparten av kyrkan fönsteröppningar har denna form vilken tillkom med 1889 års ombyggnad. Fönsterbänkarna är liksom fönstervalvet av kalksten och oputsade. Fönsterbågarna är av järn med mönsterlagd spröjsning och är liksom ytterportarna sannolikt från 1889. Till tornet finns också några mindre fönsteröppningar med rombisk form. Klockvåningen har tre dubbla ljudöppningar med mittpelare inom en större rundbågsnisch i huggen kalksten.

Yttertaket över kor, långhus och torn är lagt med gråsvart skiffer med små trekantiga takkupor i korets och långhusets takfall. Absiden täcks av ett svartmålat plåttak. I samband med den senaste renoveringen sattes hängrännor och stuprör upp på kyrkan.