Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA ASPÖ 1:55 - husnr 1, ASPÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ASPÖ KYRKA (akt.)
2020-10-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av rektangulärt långhus, lägre och smalare kor i väster med korsarmar inrymmande sakristia och skrudkammare samt ett tvärrektangulärt torn i öster med mindre utbyggnader för trapphus i söder och installationsrum i norr. Utbyggnaderna sträcker sig knappt till tornets halva höjd. Tornets, korets och korsarmarnas hörn markeras av grunda strävpelare som också delar in långhusets tre fönsteraxlar. Samtliga gavelfasader avslutas med trappstegsgavlar, där är en skorsten ingår i långhusets västgavel.

Grundläggning och sockel är utförd i granit medan murverken är murade med rött tegel i kryssförband med rödfärgade fogar. Relativt stora delar av fasadteglet har vid olika tillfällen bytts ut. Tegelfasaderna pryds av ett stort antal slätputsade blinderingar i form av bland annat rundlar, trianglar och grekiska kors. I tornets östfasad syns ett stort klöverbladskors och samtliga trappstegsgavlar utom långhusets har ett centralt hjulkors omgivet av lansettbågar. Frånsett tornutbyggnadernas branta pulpettak utgörs alla takfall av sadeltak, som liksom trappstegsgavlar, strävpelare och solbänkar är avtäckta med rödmålad plåt i skivtäckning.

Tornet har i öster ett framskjutande entréparti med spetsbågig perspektivportal som flankeras av lyktor och två mindre fönsteröppningar i svagt stickbågiga nischer. Kyrkporten nås via en två steg hög trappa i granit och utgörs av en spetsbågig pardörr klädd med brunmålad stående panel och stora dekorativa smidesgångjärn. Entrépartiet avtäcks av rödmålad plåt, över vilket tre högsmala och stickbågigt avslutade fönster i spetsbågiga nischer utgör ljusinsläpp till orgelläktaren. Tornets utbyggnader har spetsbågiga nischer i östfasaderna och mindre fönstergluggar i norr respektive söder. Klockvåningens spetsbågiga ljudöppningar, dubbla i öster och väster och enkla i söder och norr, har rektangulära ljudluckor av grönmålad stående panel. Öppningarnas övre del täcks av fasta partier med samma panel som nedtill avslutas med en sågtandad list. Tornets östgavel kröns av ett smideskors i form av ett hjulkors med kyrktupp.

Långhusets spetsbågiga fönsteröppningar, tre i norr och tre i söder, har sedan Samuel Frännes restaurering 1957 småspröjsade fönster i sex lufter målade i en gulgrå kulör. Sakristians och skrudkammarens fönster åt väster har liknande gestaltning men med fyra lufter. Ytterbågarna har planglas medan de vitmålade innerbågarna har antikglas. Korets västfönster, nytillverkat 1962 med ytterbågar av T-järn i samma kulör som övriga fönster, har däremot en gestaltning som tydligt ansluter till den ursprungliga nygotiska med tre spetsbågar och rundlar. Detta formspråk hade även långhusets, sakristians och skrudkammarens (då bisättningsrum) ursprungligen. Sakristian har en ingång i söder i form av ett stickbågigt dörrblad med panel i lackad ek och sparkplåt i koppar. Dörren täcks av ett stickbågigt skärmtak i röd plåt. Det före detta bisättningsrummet har en stickbågigt avslutad port med två dörrblad klädda med brunmålad stående panel i en tresprångig nisch. Ingången används inte längre, i skrudkammaren är textilskåp placerade framför dörrhålet som enligt ritningarna från restaureringen 1991 skulle muras igen.