Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA FREDRIKSKYRKAN 1 - husnr 1, FREDRIKSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

FREDRIKSKYRKAN (akt.)
2020-10-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är av basilikatyp där planformen utgår från ett latinsk kors som modifierats genom dels mindre tillbyggnader för sakristia och konsistorierum i anslutningen mellan korsarmarna och den halvrunda absiden i öster, dels genom det bredare västpartiet som flankeras av låga torn. Grundläggningen är utförd i spräng- och gråsten medan murverken utgörs av kluven gråsten, kalksten samt rött tegel i kryssförband. Inslag av gotländsk sandsten förekommer tillsammans med ölandskalkstenen i dekorativa fasaddetaljer. Den höga sockelns nedre del är spritputsad och avfärgad i grått medan den övre delen består av lågerhuggen kalk- och sandsten. De spritputsade fasaderna är avfärgade i djup gulockra ton och indelas av pilastrar, gesimser och andra listverk. Samtliga takfall är avtäckta med kopparplåt i skivtäckning med i det närmaste parallella tvärfalsar. De blyspröjsade fönstren sitter i järnbågar som i västfasaden är svartmålade och i övrigt i kromoxidgrönt, en kulör som återkommer på dörrar och luckor.

Huvudfasaden åt torget i väster är uppbyggd med en mittrisalit som flankeras av de båda tornen och indelas dels av pilastrar, dels av en kraftig gördelgesims som löper runt hela byggnaden mellan andra och tredje våningen. Frånsett gördelgesimsens slätputsade fris är västpartiets listverk och omfattningar utförda i kalksten som bär olika stenhuggarmärken. Den centralt placerade västportalen utgörs av en rakt avslutad hög pardörr klädd med grönmålad plåt under ett rektangulärt fönster. Entrén nås via en tresidig trappa i kalksten med integrerad rullstolshiss dold bakom en iögonfallande cortenplåt. Portalen flankeras av rundbågiga nischer under rektangulära blindfält som i sin tur flankeras av tornfasadernas grönmålade luckor. Samtliga omfattningar i de två nedre våningarna är rakt avtäckta. Tredje våningen utgörs i risaliten av ett tempelgavelmotiv där joniska pilastrar bär upp en triangulär fronton. Centralt återfinns ett högt rundbågigt fönster vars omfattning kröns av en fronton, en gestaltning som återkommer vid tornens luckor men här vilande på svängda konsoler istället för pilastrar. Mellan fönstret och luckorna pryds fasaden av rakt avtäckta rektangulära blindfält. Klockvåningarna, som utgör den del av tornen som reser sig över takfoten, har i samtliga väderstreck rakt avslutade ljudluckor i rundbågiga grönmålade nischer som inramas av gavelmotiv. Tornens södra och norra fasader har därtill dörrar respektive luckor i nedre och tredje våningarna.

Kyrkans övriga fasader indelas likt västpartiet av pilastrar och gesimser men har liksom omfattningarna främst slätputsat och gråmålat utförande, även om sten förekommer, bland annat i nord- och sydportalerna. Sidoskeppen har vardera tre högt placerade lunettformade fönster indelade i tre lufter, medan klerestoriet har svagt stickbågigt avslutade fönster placerade dikt an sidoskeppens lunettak och indelade av svängda strävpelare. Mittskeppet avtäcks liksom korsarmarna av sadeltak, i de senare fallen valmade. Korsarmarnas portaler är utformade snarlikt västportalen men dörrbladen är sedan renoveringen 2016–18 permanent uppställda. Tillsammans med vindgångens och kyrkorummets glaspartier gör det att det i praktiken är möjligt att se rakt genom kyrkan. Entréerna nås via stentrappor med handledare av gjutjärn. I norr finns även en lång tillgänglighetsramp som sträcker sig utmed långhusfasaden. Ovan portalerna finns vardera ett högt stickbågigt fönster som tillsammans med portalerna inramas av rundbågiga listverk. Korsarmarnas övre våning har vardera ett rundbågigt fönster indelat i tre lufter. Absiden har höga rakt avslutade fönster i tre väderstreck och i den övre våningen ytterligare tre något mindre fönster. Under respektive över fönstren är putsen svagt indragen. Absiden avtäckts av ett flackt hjälmtak. De en våning höga utbyggnaderna för sakristia och konsistorierum har vardera ett högt och rakt avslutat fönster i öster, vilka är försedda med järngaller. Byggnadskropparnas tak utgörs av vardera två triangulära takfall. Nedgångar till källaren finns öster om absiden samt under sakristians fönster.