Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA BONDE 11 - husnr 1, TREFALDIGHETSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

TREFALDIGHETSKYRKAN (akt.)
2020-10-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av en oktagon med framskjutande korsarmar i fyra väderstreck, där den sannolikt på fast berg och är enligt varierande uppgifter utförda i gråsten samt kalk- eller sandsten. Övriga murverk är utförda i kalksten och tegel i skalmurskonstruktion. Fasaderna är spritputsade och kalkavfärgade med bränd och obränd terra samt guldockra, medan den spritputsade sockeln är avfärgad i grått.
Fasaderna indelas av vertikala listverk och lågerhuggna joniska pilastrar som bär upp en profilerad, kraftig gördelgesims som liksom den ovanliggande attikavåningens lisener är utförda i huggen kalk- och sandsten, med viss del utbytt sten. Lisener saknas i vid de mindre, triangulära fasadpartierna i anslutning till korsarmarna, frånsett vid portiken i norr, en förenkling som troligen härrör från återuppbyggnaden efter branden 1790.

Oktagonens fasader är tredelade där de centrala partierna har ett högt och smalt rakt avslutat fönster om nio blyspröjsade lufter i grönmålat trä, samt ett övre fönster bestående av två likadana lufter. Sidopartierna har rundbågiga nischer under cirkulära blinderingar, vilka liksom fönsteromfattningarna är utförda i grå slätputs. Korsarmarnas sidofasader har samma fönstergestaltning som de beskrivna mittpartierna, medan deras gavelfasader liksom fasaden vid huvudentrén är utformade enligt samma princip, med rundbågiga nischer och rundlar, men med dörrar istället för de nedre fönstren i samtliga väderstreck utom söder. Här är korets fönster sedan 1940-talet igensatt från insidan men utvändigt bevarar det sina glasmålningar och sin rundbågiga indelning. Dörrarna i övriga väderstreck utgörs av rakt avslutade pardörrar med fyra halvfranska fyllningar per dörrblad, målade i samma gröna kulör som fönstren. Till dörrarna i väster och öster leder dubbla fritrappor i kalksten medan huvudentrén nås via en framförliggande trappa med trapplopp åt tre väderstreck. I västra trappans murverk finns ingången till källaren genom en rakt avslutad pardörr med gråmålad liggande panel och i sydvästfasadens sockel täcker två gråmålade järnluckor ett fönster till källaren.

Huvudentréns portik, som inte kom till utförande förrän 1859, utgörs av fyra kolonner av öländsk kalksten som höggs redan på tidigt 1700-tal, kompletterade med kapitäl och bjälklag av målat gjutjärn. Till skillnad från korsarmarna, där de profilerade gesimserna är utförda i slätputsat tegel, är portikens listverk uppbyggda som tandsnittslister av små konsoler i kalksten. Undertaket är kassetterat i målat trä. Portiken är liksom korsarmarna avtäckta av flacka kopparklädda sadeltak. Oktagonen täcks av en halvsfärisk kupol i träkonstruktion klädd med kopparplåt i skivtäckning med svagt förskjutna tvärfalsar. Kupolen avslutas med en låg och bred lanternin med parställda småspröjsade fönster i vitmålad ek. Lanterninen kröns av ett förgyllt kors ståendes på en glob.