Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GRUMS VÄRMSKOGS PRÄSTBOL 1:37 - husnr 3, VÄRMSKOGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄRMSKOGS KYRKA (akt.)
2002-06-26
Exteriörbeskrivning
Kyrkan i sten består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, vidbyggd sakristia i öster samt torn i väster. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Sakristian har egen ingång från söder. Murarna är vitputsade och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Taket är brutet, sk mansardformat och valmat över koret samt täckt med skiffer. Sakristian har sadelformat tak med valmad spets. Profilerad takfotslist. Skiffret ligger mönsterlagt och bildar romber av rundhuggen sten på långsidorna samt ränder. Galvad plåtnock över långhuset. Sakristian är rektangulär till planen och har i östra gavelröstet gråmålad slätpanel. Kvadratiska fönster i söder och öster.
Tornet är försett med något framspringande hörnpartier, upptill finns två tornluckor i vardera väderstreck. De är av slätpanel och målade svarta. Tornet kröns av en huv med trälanternin, med tidstypisk gustaviansk utformning, nästan balkongräckesliknande utsmyckning under fönstren. Dess nedre den är slätpanelad. Lanterninen är målad grön och vit med vita fönsterbågar. Skiffer ligger på båda takfallen här. Huven avslutas med ett kors med sex kulor och tupp. Gördelband och profilerad taklist under huven. Tornet har synliga ankarslut och mot väster en vapensköld med det sk Värmskogsvapnet och årtalet 1762. Hängrännor och stuprör är av koppar på tornet, på långhuset av svartmålad galvad plåt. Dörrarna är utvändigt bruna, fönsterbågarna målade grågröna. Runda fönster finns över portarna i väster och söder, med stjärnfomrad spröjsning. Sockeln är gråslammad.
Trappa finns i väster med skifferhällar, 6 steg, och en annan i söder med 3 steg. Kyrkan eldhärjades 1799, men kunde återuppföras på de gamla murarna. Exteriören har därefter förändrats endast marginellt.