Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA AUGERUM 13:22 - husnr 1, AUGERUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

AUGERUMS KYRKA (akt.)
2020-05-26
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av en voluminös rektangulär byggnadskropp i nord–sydlig riktning som utöver långhus och kor även inrymmer vapenhus i norr och sakristia samt skolsal i söder. I norr ansluter ett senare adderat torn. Byggnaden är uppförd av gråsten med fönster- och dörromfattningar i tegel. De vitmenade fasaderna är spritputsade med slätputsade omfattningar och listverk. Långhusets saknar markerad sockel förutom vid de pilastrar som markerar hörn och på norrsidan även flankerar tornet, där sockeln är svagt utskjutande. Också tornet har en låg och svagt utskjutande spritputsad sockel. Långsidornas fasader avslutas med en profilerad kraftig takfotsgesims som på gavlarna dels löper längs takfallet, dels utgörs gördelsgesims. Långhusets sadeltak är liksom tornets takfall avtäckta med kopparplåt i skivtäckning med förskjutna tvärfalsar. Även övriga avtäckningar, exempelvis kring skorstenen, är liksom avvattningssystemet till största del utförda i kopparplåt.

Gaveln i norr domineras av det centralt placerade tornet där kyrkans huvudentré nås via en trappa i granit samt en från öster anslutande tillgänglighetsramp i samma material med handledare i svart smide. En rakt avslutad pardörr med lunettformat och småspröjsat överljus, allt i brunmålat trä, inramas av en rundbågig och flersprångig omfattning. Dörrbladen har tre fyllningar vardera, av vilka de nedre har skurna bladformade dekorationer. I överljuset sitter en centralt placerad lykta. Ovan överljuset återfinns en infälld kalkstensskiva med den förgyllda inskriptionen ”KYRKAN UPPFORDES 1822. TORNET 1862”, och ovan denna ett gråmålat och radiellt spröjsat rundfönster i trä. I västfasaden återfinns ett stort rundbågigt fönster om sex småspröjsade lufter, även detta i gråmålat trä, och i öster finns ett blindfönster i samma utförande. Tornvåningen har ett mindre rundbågigt fönster i gråmålat trä i samtliga väderstreck utom söder. I klockvåningen återfinns parställda ljudluckor åtskilda av murade mittpelare i samtliga väderstreck. Tornets hörn markeras av pilastrar som upptill ansluter till rundbågiga takfotsfriser under ett flackt tälttak med en centralt placerad lanternin klädd med vitmålad stående panel. Lanterninen har i vardera väderstreck gavelmotiv som infattar rundbågiga och cirkulära blinderingar. Frontonerna kröns av förgyllda kors. Mellan gavelmotiven är hörnen avfasade, vilket bildar en oktagonal planform som också återfinns i den låga tornspira som avtäcker lanterninen och kröns av ett klöverbladskors.

Långsidorna har vardera sju rundbågiga fönster lika de i tornets bottenvåning, av vilka de två längst i söder utgör blindfönster. Södra gavelfasadens fönster- och dörrindelning ger en närmast profan karaktär som har sin förklaring i de invändiga funktionerna, med sakristia och förråd på nedre plan och en stor skolsal på andra våningen. Nedre våningen har i öster och väster pardörrar med liggande gråmålad panel under rektangulära överljus som utgörs av två korsspröjsade lufter. Mellan dörrarna, som nås via fem steg höga stentrappor, finns två fyrluftsfönster som stilmässigt ansluter till dörrarnas överljus. Mellan fönstren finns en minnestavla med texten ”I CARL XIV JOHANS FIERDE REGERINGSÅR AF AUGERUMS FÖRSAMLING”. Skolsalen på andra våningen har fyra rundbågiga och småspröjsade fönster i axel med nedervåningens dörrar och fönster. I gavelröstet återfinns ett högt sittande rundfönster snarlikt det över huvudentrén i tornet. Norra gavelfasaden saknar fönster. I anslutning till det östra hörnet står en äldre gravsten av kalksten.