Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA FJÄRDSJÖMÅLA 1:48 - husnr 2, FLYMENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FLYMENS KYRKA (akt.)
2020-05-26
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av rektangulärt långhus med indraget torn i öster samt ett lägre och smalare femsidigt kor i väster. Långhusfasaderna markeras av parställda strävpelare i öster och enkla i väster. Strävpelarna, som även markerar korets hörn, är murade i två språng. Byggnaden är grundlagd direkt på berg och är i sin helhet uppförd med murverk, omfattningar och listverk av grovhuggen granit med tunna fogar. Vissa avtäckningar, exempelvis solbänkarna, är utförda i kalksten.

Långhuset har ett brant och i förhållande till kyrkans satta byggnadsvolym högt sadeltak. Även tornet har sadeltak medan korets branta takfall följer den femsidiga planformen. Tornets sadeltak, med nock i syd-nordlig riktning, kröns av en relativt låg åttasidig spira i vars topp en förgylld kyrktupp står på ett klot. Samtliga takfall är sedan 2013 avtäckta med kopparplåt i skivtäckning med marginellt förskjutna närmast parallella tvärfalsar.

Det svagt framskjutande entrépartiet i öster är gestaltat som ett gavelmotiv vars vimperg kröns av ett latinskt kors i krysshamrad granit. Kyrkporten utgörs av en spetsbågigt avslutad pardörr vars dörrblad är klädda med stående brunmålad panel och stora dekorativa smidesgångjärn. Porten sitter i spetsbågig nisch som kragar ut i ett rakt och ett rundat språng. Ingången nås via en två steg hög trappa i granit samt en ramp i durkplåt med handledare i svart smide. Ovan entrén finns ett större rosettfönster vars spetsvågiga omfattning är en del av tornfasaden som här kragar ut från långhusgaveln och vilar på konsoler på vardera sida om rosettfönstret. I höjd med klockvåningen löper en kraftig hålkälsformad krysshamrad gördellist under vilken dekorativa svartmålade ankarjärn bildar årtalet 1905 i på östfasaden. Ovan gördellisten har alla fasader utom den västra tre svagt spetsbågiga ljudöppningar med glasad överdel och rakt avslutade ljudluckor i grönmålad stående panel. Gavelröstena åt söder och norr pryds av mönstermurade och krysshamrade latinska kors och avslutas med mindre trappstegsformationer.

Östra långhusgaveln har två små svagt spetsbågiga, småspröjsade och svartmålade järnfönster som flankerar ingången. Samma fönstertyp återfinns mellan de parställda strävpelarna åt norr och söder, medan långhuset i övrigt har tio parställda större fönster i söder respektive norr. Långhusets långsidor avslutas liksom korfasaderna med hålkälsformade takfotslister och västra långhusgaveln med en trappstegsformation. Koret har ett fönster i vardera fasad utom den östra, där prästingången återfinns. Fönstren är liksom långhusets svagt spetsbågiga och utgörs av de ursprungliga och småspröjsade järnfönstren samt utanpåliggande spröjslösa och grönmålade träbågar som adderades av Ragnar Hjorth på 1930-talet. Prästingången i öster som nås via en fyra steg hög trappa i granit utgörs av en grönmålad smal spegeldörr med figursågade ramverk, panelklädda fyllningar och äldre trycke. Ett spetsbågigt överljus följer fönstrens gestaltning och material. Ingången uppges i kyrkans underhållsplan felaktigt ha tagits upp på 1930-talet men syns i fotografier samtida med kyrkans uppförande.