Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA NÄTTRABY 5:26 - husnr 1, NÄTTRABY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NÄTTRABY KYRKA (akt.)
2020-10-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av rektangulärt långhus, lägre och åt öster avsmalnande kor med bred halvrund absid i öster samt vapenhus i söder. Långhusets västfasad avlastas av två kraftiga strävpelare i sydväst och nordväst. Byggnaden är rest på en traditionell kallmurad fältstensgrund. De medeltida murverken i långhus, kor och absid är uppförda av vald och kluven gråsten med omfattningar och hörnkedjor av välarbetade och pikhuggna granitkvadrar. Vapenhuset från 1700-talet och strävpelarna är murade i tegel. Hela kyrkobyggnaden har en oputsad sockel av fältsten som på absid, kor och långhusets västra del är utkragande och skråkantad. Att inte långhusets östra del har samma typ av sockel har tolkats som att kor och absid skulle kunna ha uppförts i anslutning till ett tidigare långhus i trä. Vid den murverksundersökning som genomfördes på 1970-talet iakttogs dock inga mursfogar som kunde styrka en sådan teori. Fasaderna är spritputsade och vitkalkade med slätputsade dörr- och fönsteromfattningar. Vapenhuset har en slätputsad profilerad taklist och slätputsade hörnlisener, i övrigt saknar fasaderna särskild utsmyckning. Absidens hjälmtak är avtäckt med tjärade ekspån medan övriga byggnadsdelar har sadeltak, vapenhusets valmat i söder, som liksom strävpelarna är avtäckta med rött enkupigt tegel. Avvattningssystemen är utförda i kopparplåt. Kyrkans fönster har olika utformning men är alla utförda som kopplade bågar i lackad ek, där ytterbågarna har blyspröjsade antikglas.

Huvudentrén i vapenhuset i söder nås via en låg trappa och ramp i granit med svartmålade smidesräcken. Den rakt avslutade kyrkporten utgörs av ett enkelt dörrblad klätt med liggande bred furupanel med äldre bandgångjärn och draghandtag i smide. Över porten sitter en minnestavla i sten med den förgyllda inskriptionen ”REPARERAT 1796. & 1881. 1938. 1972.” Vapenhuset har ett fönster i söder och ett i norr, båda rektangulära tvåluftsfönster med fönsterbleck i kopparplåt.

Långhuset har stickbågigt avslutade fyrluftsfönster med solbänkar avtäckta med grå kalksten. Norra och södra fasaderna har två fönster vardera medan västfasaden har ett centralt placerat fönster. Öster om sydfasadens fönster och mellan nordfasadens fönster markeras ursprungliga rundbågiga mindre fönsteröppningar med diskreta ritsningar i putsen. Väster om nordfasadens fönster är den romanska nordportalen bevarad som slätputsad blindering med frilagd omfattning av finhuggen natursten. Västfasaden har två rundbågiga blinderingar i snarlikt utförande men med slätputsade omfattningar, vilka utgjorde förbindelsen med det sekundära och vid okänd tidpunkt rivna västtornet.

Koret har ett stickbågigt tvåluftsfönster i norr och ett i söder. Under södra fönstret finns en koringång i form av en flackt stickbågig muröppning med enkelt dörrblad klätt med diagonalställd panel och utanförhängande gallergrind. Absiden har en rundbågig fönsteröppning i söder med slätputsad omfattning i två språng. Det lilla romanska absidfönstret i öster, eller snarare öst-sydöst, med omfattning i natursten är kyrkans enda bevarade ursprungliga fönsteröppning.