Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKRONA FRIDLEVSTAD 6:10 - husnr 1, FRIDLEVSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FRIDLEVSTADS KYRKA (akt.)
2020-04-29
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av rektangulärt långhus, lägre och smalare tvärrektangulärt kor med halvrund absid i öster samt sakristia norr om koret. Byggnaden är rest på en traditionell kallmurad fältstensgrund. De medeltida gråstensmurverken i skalmursteknik har utskjutande sockel medan den på 1700-talet adderade sakristian saknar markerad sockel. Fasaderna är spritputsade och vitkalkade med slätputsade omfattningar och hörnlisener. Absidens hjälmtak och de övriga byggnadsdelarnas sadeltak, sakristians valmat, är avtäckta med tjärade furuspån. Långhusets och korets gavelspetsar kröns av små spiror med klot i koppar, drakformad vimpel samt kors.

Huvudentrén i väster utgörs av en rakt avslutad pardörr som sitter i en stickbågig murverksöppning i en korgbågig nisch. Dörrbladen är klädda med liggande gråmålad panel och äldre beslag i smide. Den panelklädda ytan över dörrbladen finns en lykta, även denna i smide. Entrén nås via en trappa och ramp i granit med handledare av svartmålat smide. Ovan entrén finns ett större rundbågigt fönster i gråmålat trä, indelat i sex lufter med horisontell spröjsning. I höjd med takfoten avdelas fasaden av en rak gördelgesims och i gavelröstet återfinns en minnestavla i sten med inskriptionen ”KONUNG GUSTAF III WAR SVERIGES REGENT OCH LANDETS FADER DÅ DENNA KYRCKA TILL BYGDES ÅHR 1781 PREDIK.BOK:4V.17.” samt tre gråmålade lunettfönster i trä med radiell spröjsning och två lufter vardera. Långhusets södra och norra fasader har vardera tre rundbågiga fönster, snarlika västfasadens men större och med nio lufter. Solbänkarna är klädda med skivor av röd kalksten. Spår efter kyrkans medeltida sydportal finns i form av ett avbrott i sockeln. Högt placerat i norra fasadens östra del finns en liten rektangulär blindering eller igensatt glugg.

Koret har i söder en ingång i form av ett rakt avslutat gråmålat dörrblad klätt med rombisk och liggande panel i en i rak och djup nisch. Öster om dörren sitter ett rundbågigt gråmålat gjutjärnsfönster. Absiden har rakt i öster ett litet och småspröjsat rundbågigt fönster i en troligen medeltida fönsteröppning. Sakristians fönster i norr och öster har två lufter med horisontell spröjsning. Såväl absidens som sakristians fönster är gråmålade och har solbänkar av röd kalksten. I östra sockeln finns dessutom ett igensatt källarfönster. Prästingången i väster utgörs av en gråmålad och järnbeslagen rakt avslutad trädörr med smidesbeslag och dragring. Dörren är troligen den ursprungliga dörr som tillkom när dörröppningen togs upp 1862.