Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ULRICEHAMN KÖLABY 28:1 - husnr 1, KÖLABY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÖLABY KYRKA (akt.)
2004-10-21
Exteriörbeskrivning
KÖLABY KYRKA - Salkyrkan från 1836 består av ett långhus med fullbrett tresidigt avslutat kor i nordost. Nordväst om koret finns en sakristia och sydväst om långhuset ett torn med sluten lanternin. I vinkeln mellan långhus och sakristia är en inbyggd källartrappa från 1933. Väderstrecken anges nedan som om koret låg rakt i öster.
FASAD - Kyrkan vilar på en utkragande slätputsad grå sockel. Fasaden bär en finkornig vitkalkad spritputs. Portar och fönster har slätputsade omfattningar. Ovanför västporten sitter en sexkantig inmurad kalkstensplatta med förgylld inskription till minne av kyrkans uppförande. Klockvåningen har i varje sida en stickbågad ljudglugg med ursprungliga parluckor, klädda med brun fiskbenspanel. I dessa sitter sentida träjalusier. Tornets fyrkantiga lanternin är klädd med vit träpanel och har i varje sida en rundbåge med brun locklistpanel, vilken flankeras av pilastrar.
FÖNSTER - Alla ytterfönster är ursprungliga och har bågar av brunt trä samt övervägande handblåsta glasrutor. Smygarna följer fönstrens form och har sluttande solbänkar av kalksten, avtäckta med vit plåt. Långhus och kor har rundbågade fönster med korspost och fem lufter. Dessa har blyspröjs och stormjärn. Antalet rutor är tolv med undantag för lunettens 20. Ovanför mittporten finns även en sådan lunett. I tornets bottenvåning sitter två fönster av samma slag som långhusets, fast med träspröjs. Ovanför västporten finns i den andra våningen en lunett med enkel luft, i vilken sitter tolv rutor med träspröjs. Sakristian har i gaveln ett stickbågat fönster med mittpost och två lufter, vilka har tio rutor var med träspröjs. I sakristians sockel finns ett liggande fönster med enkel luft från 1933, vilken har fem rutor i träspröjs.
PORT - Västport och mittport är stickbågade pardörrar, klädda med liggande brun pärlspont. Västporten är ursprunglig och har oval låsplatta samt handtag i smide. Framför porten finns en granittrappa och en handikappramp med stenplattor, vilken löper runt tornets nordvästra hörn. I väggen sitter ledstänger av järn. Mittporten härrör sannolikt från sent 1800-tal. Framför denna är en trappa i form av två nötta gravhällar från 1600-talet. Sakristiporten från 1900-talets mitt vetter åt öster och är rak samt klädd med liggande brun fasspont. Framför denna är en granittrappa med järnräcke. Källartrappan har en rak port från 1933, klädd med liggande brun fasspont.
TAK - Långhuset bär ett sadeltak som är valmat över koravslutningen. Även sakristian bär ett valmat sadeltak. Det fyrkantiga torntaket har två takfall som skiljs åt av en lanternin. Det nedre är flackt och det övre med något rundad profil. Detta kröns av ett kors på kula, klätt med kopparplåt. Källartrappan bär ett flackt pulpettak. Alla takfall täcks av falsad plåt i storplåtsformat. Takfötterna är av profilerat brunt trä. Under tornets nedre takfall är takfoten i form av bruna träkonsoler och under det övre i form av vita träkonsoler. Alla takfall har hängrännor och stuprör av kopparplåt.