Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ULRICEHAMN HÄRNA 14:1 - husnr 1, HÄRNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÄRNA KYRKA (akt.)
2004-02-20
Exteriörbeskrivning
Härna kyrka har ett kort och smalt långhus med tre höga rundbågade fönster per långsida, ett grunt, tresidigt avslutat kor i öster med smal kordörr åt söder och sakristia tillbyggd i norr samt ett tvåvånings vapenhus av trä i väster med dörr åt väster. Väggarnas ålder avslöjas genom buktningar och skevheter.
FASAD - Kyrkan har, utom på vapenhuset, spritputsade fasader med grov ballast från 1987 med nästan helt avflagnad kalkfärg utom under fönstren. Sydfasaden har två kuriositeter: en timvisare från 1728 i form av en nästan kvadratisk platta av sedimentär bergart med metalltråd och under mellersta fönstret en inmurad stenskiva med avfasade hörn upptill med starkt vittrad text om renoveringen 1838, och som enligt uppgift säger att kyrkan blev "mycket reparerad". Markeringar finns i putsen under sydvästra fönstret för den medeltida syddörrens läge. I höjd med solbänkarna finns i västväggen ett inmurat järn på södra delen. Gräset når inpå putsen men i nordväst syns utskjutande sockelstenar med pågjuten sockel från en grundförstärkning 1921 och på nordsidan buktar väggen ut ovanför denna. Stora murade stenblock utgör grunden till vapenhuset, vars fasader är klädda med profilerad, välvd locklist av äldre typ. Takgesimsen fortsätter över vapenhusets gavel. Sakristians västvägg har ett parti rasad puts som blottar stenstommen som har kvar sin släta originalputs med brunrosa ton. Runt hela kyrkan syns remstycken under takfoten, vilka från västra gaveln till tredje fönstret på norra och södra långsidan är av ek och medeltida typ, markerande det medeltida långhuset. I vinkeln mot sakristian på nordsidan är en kulle som döljer ett pannrum från 1938 dit två plåtluckor leder.
FÖNSTER - Tre rundbågade fönsteröppningar från 1838 med helt grunda, raka smygar i söder respektive norr samt två i koret på de sneda väggarna. De i söder har fem öppningsbara kopplade lufter med två tvärposter och en mittpost från 1950-talet med maskinslaget klarglas. Lufterna är spröjsade till fyra rutor i de raka lufterna och åtta i bågen. Nordfönstren är likadant indelade, men äldre och fasta, med ytterbågen distanserad från innerbågen. Endast mittfönstret har en öppningsbar luft och hörnbeslag. De har både nytt och gammalt glas. Vapenhuset har högsmala sannolikt ursprungliga rektangulära enluftsfönster åt norr respektive söder och över dörren åt väster ett nästan kvadratiskt tvåluftsfönster med mittpost. Varje luft är tunt spröjsad till åtta rutor med krysspröjsar överst. De har endast ytterbågar med gammalt glas och träbleck med profilerad list på över- och undersidan samt släta linoljemålade foder. Norra sidan har två nyare solbänkar av släthuggen granit medan övriga solbänkar består av en tjock skiva röd, råhuggen kalksten. Sakristian har åt norr ett rektangulärt tvåluftsfönster med mittpost spröjsat till tre rutor per luft med gammalt glas. Snickerierna är täckmålade grå och spröjsarna är av trä.
PORT - Västporten har en pardörr från 1987 eller senare med rak överkant och vitmålad fiskbenspanel samt formgjutet metallvred. Dörren har samtida, släta målade foder och tröskel men ursprunglig vattbräda av trä. Stentrappa av blocksteg i två plan. Kordörren är enkel och mycket smal med rak överkant och sitter i en något högre grund spritputsad smyg vari ett rött kalkstensblock är inmurat i botten och ytterligare tre ligger som trappa i grässlänten. Dörren är från 1990-talets mitt och har pärlspåntad fiskbenspanel och svängt metallvred.
TAK - Långhuset har sadeltak med valmad spets, vapenhuset har sadeltak och över sakristian är det tre valmade takfall, alla täckta med enkupigt lertegel från 1900-talets första hälft. Kyrkan har vita vindskivor och vita plastbelagda plåthängrännor och stuprör. Inga takprydnader finns.