Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ULRICEHAMN BLIDSBERG 3:12 - husnr 1, BLIDSBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BLIDSBERGS KYRKA (akt.)
2004-10-26
Exteriörbeskrivning
BLIDSBERGS KYRKA - Ludvig Hedins kyrka från 1868 består av ett långhus med smalare polygonalt kor i öster och sakristia i norr. Väster om långhuset är ett torn med lanternin.
FASAD - Kyrkan vilar på en svagt utkragande sockel av huggen granit med kattgluggar. I den västra vinkeln mellan långhus och sakristia leder en betongtrappa från 1939 ned till pannrum med täckande järnlucka. Kyrkans fasad bär spritputs med ljusgul kalkfärg. Gesimser och omfattningar till hörn och öppningar är slätputsade och vitkalkade. Västporten har en profilerad rundbågad omfattning med markerad slutsten. Längs takfoten löper runt hela kyrkan en gesims som även fortsätter i samma höjd över gavlarna och runt tornet. Således är alla rösten utformade som tempelgavlar. På tornet markerar detta bjälklaget mellan första och andra våningen. Dessa gesimser är avtäckta med plåt målad med blymönja. Ovanför gesimsen sitter på tornet en inmurad kvadratisk kalkstensplatta med förgylld inskription om byggnadsår och regent. Klockvåningens bjälklag indikeras av ankarslutar. I varje sida av denna finns en rundbågad ljudöppning med utkragande krönomfattning. I öppningarna sitter sentida rundbågade parluckor med liggande brun panel och infattade träjalusier. Torntaket har en åttakantig kopparklädd lanternin med små klotprydda tempelgavlar.
FÖNSTER - Fönstren är ursprungliga och med karmar, bågar och spröjs av grått trä om inget annat anges. Glasrutorna är handblåsta. Smygarna följer fönstrens form och har sluttande solbänkar av kalksten. Långhus och kor har rundbågsfönster med korspost och fem öppningsbara lufter. Varje luft har sex rutor utom lunetten som har sjutton. I dessa bildar spröjsningen två spetsbågar (med i sin tur två spetsbågar) med en rundel i svickeln. I denna är en stjärnformad spröjsning som infattar röda och blåa glas. Mittportens överljus är en lunett av detta slag. Sakristians två stickbågsfönster har mittpost med tre öppningsbara lufter om sex rutor var. Krönluften upptar i förenklad form långhuslunetternas spröjsning. I sakristians sockel finns ett liggande senare fönster med enkel luft och sex rutor. I tornets bottenvåning sitter två smala rundbågsfönster med tre lufter om sex rutor var och tre i lunettens spetsbågsspröjsning. Västportalens överljus utgörs av en lunett med bladformad spröjsning av gjutjärn. I tornets tredje våning finns tre rosettfönster med enkla öppningsbara gjutjärnslufter. Lanterninens åtta rundbågsfönster har sentida enkla lufter om 13 rutor med spetsbågsspröjsning i krönet.
PORT - Västporten är en ursprunglig rak pardörr med kopparklädsel och dörringar från 1939. Porten sitter i en rundbågad smyg med överljus. Framför denna finns en sentida kalkstenstrappa. Även mittporten är en ursprunglig rak pardörr med kopparklädsel från 1939 och rundbågad smyg med överljus samt kalkstenstrappa. Den stickbågade sakristiporten vetter åt väster och bär kopparklädsel från 1939. Framför porten är en kalkstenstrappa.
TAK - Långhuset bär ett sadeltak med centralt placerad och korsformad skorsten av plåt, kortaket är valmat över alla sidor och sakristian bär ett flackt sadeltak. Alla täcks de av falsad plåt med förskjutna hakfals, sannolikt målat med järnoxid. Torntakets nedre fall är fyrkantigt och bär en åttasidig lanternin med spetsigt övre fall i vars topp är ett kors på kula, klätt med koppar. Båda takfallen täcks av kopparplåt. De kraftigt profilerade takfötterna är av vitt trä. Alla takfall har hängrännor och stuprör av kopparplåt.