Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HERRLJUNGA LINDSPÅNG 1:22 - husnr 1, FÅGLAVIKS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

FÅGLAVIKS KAPELL (akt.)
2003-10-30
Exteriörbeskrivning
Fåglaviks kapell har ett rektangulärt långhus med entré åt norr och i söder ett femsidigt, lägre och något smalare kor med vidbyggd, närmast kvadratisk sakristia åt väster med entré åt söder. På nocken över kapellporten sitter en takryttare med en klocka. På långhusets nordvästra hörn är ett större rektangulärt församlingshem tillbyggt med ingång åt norr. Kapellet har en förenklad nygotisk stil med vinkelbrutna fönster och en smal hög takryttare med vinkelbrutna branta småtak över var sida. Porten, dess skärmtak och taktassarna i taksprången vittnar om en mer nationalromantisk ansats i ursprungsarkitekturen.

FASAD - Kapellet står på en gråmålad stengrund som slätats med bruk. Församlingshemmets sockel är gjuten med synlig brädform och gråmålad. Fasaderna täcks runtom med locklistpanel som täckmålats beige med organisk färg. Takryttaren täcks av grå plåt med jalusiförsedda högsmala öppningar åt varje håll med vinklade tak över. En vattbräda sitter likt en kransgesims i höjd med långhusnocken.

FÖNSTER - Fönstren har sannolikt kvar ursprunglig form och originalfoder. Bågen kopplades 1954 varvid den befintliga ytterbågen användes eller möjligen ersattes av en ny med återanvändning av det gamla glaset. Långhuset har vinkelbrutna fasta enluftsfönster med både gammalt och maskinslaget klarglas, fem på östra långsidan och ett eller två på västra. Glaset är spröjsat i två spetsbågar upptill med en kantställd ruta emellan och fyra rektangulära rutor under med tunna träspröjsar, liksom bågen brunmålad med oljefärg. Det beigt målade fodret har fasade kanter och vattbrädor över och under. Koret har ett sådant fönster åt sydöst respektive sydväst. Sakristian och församlingshemmet har kopplade öppningsbara tvåluftsfönster med klarglas i brunmålade snickerier med vitmålade plåtbleck över och under. Toalettfönstret åt norr har vitt råglas.

PORT - Långhusporten har nationalromantisk karaktär och är sannolikt från 1894. Det är en smal pardörr av mörkbrunt målad, stående pärlspånt med profilerad mittlist och två stora ankarliknande smidesbeslag på vart blad. Dragring och vred av smide finns på ena bladet och nyckelhål med beslag på det andra. Beslaget är originellt med rundlar på hörnen, den ena långt utdragen. Smidesräcket är från 1954 liksom troligen den gjutna trappan med finkornig tvättad ballast. Över porten sitter ett skärmtak. Sakristian och församlingshemmet har likadana enkla dörrar med brunmålad karosseripanel. Dock har den senare ett överljus och smidesräcken vid en cementtrappa.

TAK - Långhusets sadeltak, korets valmade femsidiga takfall som vinklas ut nedtill samt sakristians flackt valmade tresidiga tak täcks alla av kantställda cementfiberplattor, sannolikt från 1954. Taksprången har vitmålade bräder och längs kanten på långsidorna löper en slät blå list som på koret är försedd med figursågade spetsiga dekorer likt en nedhängande bård. Gavlarnas taksprång har figursågade taktassar. Sydnocken och skärmtaket pryds av var sitt träkors. Takryttaren har vinkelbrutna korskrönta tak på var sida, utgående från ett torntak i mitten med svart plåt, krönt av ett krusidulligt metallkors. Församlingshemmets sadeltak täcks av trapetskorrugerad plåt. Skärmtaket över långhusporten är ett sadeltak med vitmålade cementfiberplattor. Undertill är det klätt med pärlspånt och stöds av konsoler utformade som små bjälkar med fasade kanter. Längs takfoten sitter likadan dekor som motsvarande på sakristian. En liten lykta är fäst framtill på en lodrät bjälke med en svarvad knopp nedåt. Hängrännor och stuprör är av vit plåt.