Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HERRLJUNGA MOLLA KYRKA 1:1 - husnr 1, MOLLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MOLLA KYRKA (akt.)
2004-05-10
Exteriörbeskrivning
Molla kyrka är en smal och högrest stenkyrka med ett lågt trävapenhus, ett tresidigt avslutat grunt kor i öster med sakristia vidbyggd åt norr. På dess östra sida är en svart plåttäckt källartrappa av cement i cementsockel från 1935. Utmed långhusfasaderna finns gjutna schakt täckta med rostiga järngaller och luftningshål i grunden från samma år. Alla snickerier är täckmålade med organisk färg.

FASAD - Spritputs som 1999 kalkfärgats vit. Remstycken syns på sakristia och kor. Vitmålade brädor sitter längs takfoten. Svarta järnband från 1895 som kopplas av öglor eller byglar löper runt fasaden med lodräta hållare. Grundgjutningen från 1920 syns som en sockel runt kor- och sakristifasaderna samt långhusets södra sida. Hörnsten syns i sydväst. På norra sidan syns stengrunden och hörnstenarna. Vapenhuset står på stengrund och har fasader med gråvit locklistpanel målad med organisk färg.

FÖNSTER - Långhuset har tre äldre fönster på var långsida och koret har ett fönster på varje skråställd sida. Mittfönstret på södra sidan är stickbågigt och både bredare och högre än de övriga, som är rundbågade. Fönsteröppningarna varierar något i utformningen, en del är mer stickbågiga och även höjden skiljer sig åt liksom hur mycket fönstren fyller smygen. Smygen är spritputsad med starkt vidgade sidor och medeldjup. Solbänkarna utgörs av svagt sluttande tjocka stenskivor från 1935 av sedimentär bergart. I sydväst finns en solbänk av cement. Dessa fyrluftsfönster sitter i korspost med tvärbjälken upptill och är träspröjsade till åtta rutor nedtill, sex upptill (det större fönstret 15 respektive 9 rutor). Klarglasen är gamla men några är nyare, maskinslagna. Vissa lufter är öppningsbara; i det nordvästra fönstret är den hängd på stjärthakar med maskinslagna hörnjärn, i fönstren mitt på nordsidan respektive i sydöst samt i korets nordöstfönster sitter sådana med kulgångjärn och beslag på både karm och båge. I långhusets västra fasad sitter strax över vapenhusnocken i en stående rektangulär smyg utan solbänk ett likadant format enluftsfönster med en liggande spröjs och klarglas. Vapenhuset har i norr och söder tvåluftsfönster med mittpost och gammalt klarglas med en liggande spröjs, samt träbleck. Sakristian har åt norr ett rektangulärt, öppningsbart enluftsfönster från 1935 med sex blyspröjsade rutor av återanvänt gammalt klarglas i en stickbågad smyg med fönsterbänk. I samma axel sitter ett litet utåtgående öppningsbart källarfönster som endast har ytterbåge med mittspröjs och klarglas.

PORT - Västporten är en gammal pardörr med fiskbenspanel upptill och liggande profilerad panel nedtill, täckmålad med tjocka lager färg. Tunt snedställt handtag på ena bladet och under det en oval nyckelskylt med hålet ålderdomligt vänt uppochned. En huggen stentröskel och pikhuggen trapphäll av granit, båda från 1936, med rostigt skrapgaller av järn. Sakristians dörr är en äldre innerdörr som blev ytterdörr 1935. Den är smal och av liggande breda bräder med handsmidd spik i gammal karm och omålad tröskel. Rombisk nyckelskylt för en stor nyckel. En röd tjock granithäll från 1935 utgör trapphäll och mellan den och tröskeln är en cementyta. Hällen ligger an mot ventilationsschaktet intill.

TAK - Alla takfall har spåntäckning med bortnött tjära. Långhuset har sadeltak med valmad spets. Sakristians sadeltak är valmat på gaveln. Båda volymerna har helt grunda taksprång. Vapenhuset har sadeltak med spetsiga spån längs ned och större taksprång (minskade 1935) med enkelt figursågade taktassar. Hängrännor och stuprör är av koppar.