Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HERRLJUNGA KÄLLUNGA 15:1 - husnr 1, KÄLLUNGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÄLLUNGA KYRKA (akt.)
2004-06-16
Exteriörbeskrivning
Kyrkan har koret vridet någon åt norr men för enkelhetens skull anges raka väderstreck med koret i öster.
Källunga kyrka har ett långsmalt långhus med tresidigt avslutat kor i öster, tämligen stor sakristia åt norr och vapenhus i väster med port åt väster. Sakristian har separat ingång åt väster. Fönsteröppningarna ter sig stora i den ovanligt låga fasaden.

FASAD - Spritputsade fasader med stor ballast och knöligheter, putsad ända ned till marken och avfärgad vit. Små luckförsedda öppningar finns nedtill. Långhusets sydfasad är påtagligt buktande av stora stenar. I sydöst finns en stenhäll, troligen kordörrstrappan. Fönstersmygarna är slätputsade. I sydväst syns grund- och hörnstenar. Mot sakristians östvägg står en stor gravhäll lutad. Vapenhuset har sprutad spritputs.

FÖNSTER - Långhuset har påtagligt skeva, rund- eller stickbågade fönsteröppningar med mycket djupa, vidgade smygar med flata stora solbänkar av sten; tre åt söder, två åt norr och två i koret med grundare smygar. Det sydöstra fönstret är den kordörr som murades halvt igen 1844-45 och en fönsteröppning per långsida togs upp 1796 respektive 1844-45. Västra delen av långhuset har förblivit fönsterlöst sånär som på ett lunettfönster över vapenhuset åt väster. De stora fönstren är rundbågade treluftsfönster i T-post med gammalt glas träspröjsat till sex rutor per luft. Troligen har de varit öppningsbara då nya skruvar är dragna snett i bågarna till karmen. I södra mittenfönstret finns en öppningsbar luft. Mot karmens underkant sitter en gjuten cementklack som smetats ut över solbänken. Lunettfönstret är träspröjsat i strålar utifrån en nedtill centrerad rundel. Vapenhuset har åt söder en rektangulär fönsteröppning med rak, grund smyg och ett öppningsbart tvåluftsfönster med samma form och mittpost. Varje luft har en liggande spröjs och maskinglas samt uppställningshakar och plåtbleck. Sakristian har åt öster och norr ett rektangulärt fast tvåluftsfönster i ytterliv med mittpost, en liggande spröjs i mitten per luft och en solbänk som skjuter längre ut än de övriga. Snickerierna är täckmålade grågröna, troligen med linolja.

PORT - Västporten har en brunbetsad pardörr med rak ovankant med stora, skurna romber och ärgat kopparvred i grund rak smyg. I smygen och utkragande på fasaden ligger en bred, grund, röd, grovhuggen kalkstenshäll. Sakristian har en enkel dörr med brunbetsad fiskbenspanel och likadant vred. Båda dörrarna är från 1946.

TAK - Alla byggnadskropparna har sadeltak med enkupigt lertegel troligen från 1946, långhuset har valmad spets. Långhuset har en kraftigt profilerad gesims där list lagts till list. Yttersta listen är en plan bred bräda, sedan en hålkäl, en välvd och sedan en rak list samt flackt profilerad och nederst en plan list i väggens förlängning. Vapenhusets taksprång är brädklätt och vitmålat. Flera lager pärt syns under takteglet. Vindskivor av kopparplåt som är lite utskjutande. Sakristian har ingen gesims utan liksom en plan vitmålad låda utmed långsidorna. Hängrännor och stuprör är av kopparplåt och finns runtom.