Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK KYRKÄNGEN 8 - husnr 1, KINNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KINNA KYRKA (akt.)
2005-02-02
Exteriörbeskrivning
Kinna kyrka är en salkyrka med rektangulär planform, smalare femsidigt kor i öst, sakristia i norr och vidbyggt torn i väst med spira. Kyrkan är uppförd i återhållen nygotik och har nyklassicistiska proportioner. Den vitmålade spritputsade fasaden genombryts av höga spetsbågiga fönster. Långhusets, korets och sakristians tak är belagda med skiffer medan tornet täcks av kopparplåt. Långhusets och tornets hörnen markeras stilenligt av strävpelare som upptill övergår i tureller med korsblomma. Den högsträckta spiran är ett annat tidstypiskt goticerande element. Mitt på södra långhusväggen finns en hög utspringande byggnadskropp i vilken södra porten är placerad. Ingångar finns även på tornets västra sida samt sakristians östra sida.

FASAD - Fasaden är spritputsad med utspringande sockel i frilagd natursten. Slätputsade omfattningar kring portar, ljudluckor och fönster. Den profilerade takgesimsen är av gult tegel, såväl på torn och långhus som sakristia och kor. En fasadlist i gult tegel avdelar även tornfasaden i höjd med bjälklaget mellan våning tre och fyra. Tornets och långhusets hörn markeras av strävpelare med två respektive tre avtrappningar som täckts med kopparplåt. Strävpelarna övergår vid taklisten i tureller med spira och korsblomma i koppar på både långhus och torn. Mitt på södra långhusväggen finns en hög utspringande byggnadskropp i vilken södra porten är placerad. Gavelpartierna på västra långhusväggarna och sakristians västra och östra gavlar dekoreras i putsen av högsträckta spetsbågiga fält. På tornets södra och norra sida i höjd med tredje våningen syns ett liksidigt kors i putsen. På tornets västra fasad sitter över portalen en textplatta med inskriptionen "UPPFÖRD ÅR 1879 UNDER KONUNG OSCAR IIs REGERING", utförd i guld. Spetsbågig ljudlucka med kopparklädd dubbeldörr åt alla fyra håll. Taklisten på tornet är vinkelbruten på mitten, i vinkeln sitter en urtavla åt alla väderstreck.

FÖNSTER - I långhusväggarna sitter sex högsträckta spetsbågiga fönster åt norr och sex likadana åt söder. Varje fönster består av två långsmala lansettfönster och ett masverk upptill i spetsbågen. Fönstren har en slätputsad omfattning och sitter i en ensprångig slätputsad smyg med solbänk av kalksten. Det femsidiga koret har fem spetsbågiga fönster där det mittersta har spröjs, ram och glas som de övriga men är igensatt på insidan. Ett helt runt fönster med hjulekerindelad spröjs sitter på var sida om tornet i långhusets västra vägg. Över sydportalen sitter ett helt runt fönster. I tornets första våning sitter ett spetsbågigt fönster åt norr och ett söder. På våning tre vetter mot väst ett stort runt masverksfönster med spröjs i trä. Samtliga fönstersnickerier är brunmålade.

PORTAR - Västportalen består av en kopparklädd dubbeldörr med rakt överstycke, insatt i en hög spetsbågig öppning med kopparklätt tympanonfält. I kopparplåten avtecknar sig två spetsbågiga former bredvid varandra och i fältets övre del sitter ett runt fönster med rundlar i. Tresidig trappa i natursten som avdelas mitt på av ett svartmålat, modernt räcke. Sydportalen, som sitter i den höga utskjutande byggnadskroppen med vinkelbrutet tak mitt på södra långhusfasaden, är helt lik västportalen. Dörrarna härstammar troligen från 1953.

TAK - Långhusets tak är belagt med skiffer, liksom koret och sakristian. Korets tak är valmat medan sakristian respektive långhuset täcks av sadeltak. Tureller med tak och kronblomma av koppar över långhusets och tornens hörn. Även tornets spira täcks av kopparplåt liksom de tre korsen som kröner tornspiran, långhusets östra spets och den utskjutande byggnadskroppen i söder.