Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÅRGÅRDA LENA 13:1 - husnr 1, LENA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LENA KYRKA (akt.)
2005-01-13
Exteriörbeskrivning
LENA KYRKA - Den nyklassicistiska salkyrkan är uppförd i sin helhet 1835 och består av långhus med fullbrett, rakt kor och smalare rak sakristia i öster samt torn i väster med lanternin.
FASAD - Kyrkan vilar på en slätputsad sockel med tät, grå färg. Fasaden är spritputsad och vitkalkad. Alla genombrytningar har slätputsade omfattningar. Tornvåningarna och läktaren är förankrade med kraftiga ankarslutar, de förras från 1858. Ovan västporten är en inmurad rektangulär platta av röd kalksten med svart inskription som omnämner byggnadsår och regent. I varje sida av klockvåningen är en rundbågig ljudglugg med rundbågiga, ursprungliga parluckor, klädda med kopparplåt. På ömse sidor om tornet sitter gravhällar från 1600-talet fastsatta med järnklamrar på långhusgaveln. Den södra är en porträttgravhäll som i stiliserad relief skildrar överste Wilhelm Salzburg (död 1648) och hans maka Karin Lilliehöök (död 1648). I hörnen är änglaflykter och ovan paret deras vapensköldar. Den norra har nednött inskription och rundlar med starkt stiliserade änglaflykter samt vanitassymboler. Alldeles ovan västporten sitter en sentida armatur med råglas.
FÖNSTER - Alla fönster härrör från 1909 och har öppningsbara lufter med karmar, bågar och spröjs av grått trä samt till större delen handblåsta glas. Smygarna följer fönstrens form och har sluttande solbänkar, klädda med grå plåt. De stora rundbågsfönstren på långhus, kor, sakristia och tornets bottenvåning har korspost och sex lufter. Varje luft har tolv rutor var med undantag av de två övre som har åtta. Ovan väst- och mittport är rundfönster med korspost och fyra, ej öppningsbara lufter, vilka har åtta rutor var. Tornets tredje våning har åt väster ett rundbågsfönster med korspost och fyra lufter med sex rutor var. Den fjärde våningen har i norr och söder ett rektangulärt fönster med enkel luft och tolv rutor.
PORT - Västporten är en ursprunglig pardörr med stickbågigt krön och klädsel av mörkbrun, profilerad fiskbenspanel. Dess smideshandtag är ursprungligt. Smygen följer portens form. Framför porten är en sentida trappa av kalksten med lågerhuggna kanter. Mittporten är en pardörr från 1909 med stickbågigt krön, klädd med stående mörkbruna bräder och försedd med liljeformiga, svarta gångjärnsband. Handtag och lås är sentida. Smygen följer portens form. Framför porten är en sentida trappa av kalksten med lågerhuggna kanter. Sakristians port vetter åt öster och härrör från 1909. Den har stickbågigt krön, mörkbrun, profilerad fiskbenspanel, svarta, liljeformiga gångjärnsband samt sentida handtag och lås. Smygen följer portens form. Framför porten är en sentida trappa av kalksten med lågerhuggna kanter.
TAK - Långhus och kor bär ett gemensamt sadeltak med täckning av enkupigt lertegel av tämligen sent datum. Sakristian bär ett halvt tälttak med samma täckning. Båda har ursprungliga takfötter av grått trä med karnisprofil. Långhusets vindskivor är klädda med kopparplåt. Tornet bär ett flackt, fyrkantigt takfall med likaså fyrkantig öppen lanternin. Öppningarna är rundbågiga med gesimser mellan bågarna och sentida räcken av omålat, galvaniserat järn. Lanterninen bär ett flackt fyrkantigt tak med krönande kors på kula, klätt med koppar. Alla tornets takfall, samt lanterninen, är klädda med kopparplåt från 1970. Tornets profilerade takfot är av mörkbrunt trä. Alla byggnadskroppar har hängrännor och stuprör av kopparplåt från 1970.