Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÅRGÅRDA SKÖVDE 29:1 - husnr 1, KULLINGS-SKÖVDE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KULLINGS-SKÖVDE KYRKA (akt.)
2005-01-18
Exteriörbeskrivning
KULLINGS-SKÖVDE KYRKA - Salkyrkan består av ett långhus med medeltida västparti och i öster ett fullbrett kor från 1828 med absid. Norr om koret finns en sakristia från 1931 och väster om långhuset ett kraftigt torn från 1859, vilket rider på gaveln och är krönt med en lanternin.
FASAD - Kyrkan är uppförd av granit och vilar på en låg, utkragande sockel av gråsten, snarast att karaktärisera som synlig grundmur. Under absiden är denna i två utkragande skift. Sakristian är uppförd av tegel och vilar på en sockel av vit betong. Fasaden bär vitkalkad spritputs. Korgavelns röste avskiljs av en gesims som är en fortsättning på takfoten. Röstet är klätt med falsad, grå plåt av storplåtsformat. I tornets västra mur är järnsiffror fastsatta under klockvåningen, vilka bildar årtalet 1859. Klockvåningen har i varje sida två rundbågiga ljudgluggar med rundbågiga, ursprungliga luckor respektive jalusier av brunt trä, de förra med liggande spontpanel. På ömse sidor om västporten sitter sentida ledstänger av koppar i väggen. Ovanför väst- och korport sitter sentida armaturer.
FÖNSTER - Alla fönster har karmar, bågar och spröjs av vitt trä. Smygarna följer fönstrens form och har sluttande solbänkar av kalksten, varav de flesta är samtida med fönstren, men några är från 1973. Alla fönster härrör sannolikt från 1828 års till- och ombyggnad, om inget annat anges. Långhus, kor, absid och bottenvåning i torn har rundbågsfönster med T-post och tre lufter, somliga öppningsbara med hörnbeslag. Lufterna har tio rutor var. Absidfönstret är från 1889 och vapenhusfönstret från 1973 (sistnämnda med öppningsbara tvåglaslufter). Korportens överljus är av samma slag, fastän de båda nedre lufterna endast har sex rutor var. Rutorna är av färgat antikglas från 1931. Västportens överljus utgörs av en stickbågig lunett med enkel luft av brunfernissat trä från 1973 och fem rutor. Tornets andra våning har åt väster ett rundbågsfönster med T-post och tre öppningsbara lufter från 1973. De båda nedre lufterna har sex rutor var och den övre lunetten tio. Sakristian har åt norr och öster ett rektangulärt fönster med mittpost och två ospröjsade, öppningsbara lufter från 1931. Åt väster och i gavelröstet har det ett litet, kvadratiskt fönster med enkel, ospröjsad, öppningsbar luft från samma år.
PORT - Västporten utgörs av en rak pardörr av ek från 1973 (kopia av den föregående från 1931) med mörkbrunt fernissad fiskbenspanel och dörringar av koppar. Porten sitter i en slätputsad smyg med rundade sidor och rundbågskrön. Ovanför porten är ett överljus och framför porten en sentida granittrappa med lös rullstolsramp av rostfritt stål åt väster. Korporten är av samma slag som västporten. Den sitter i en smyg med rundbågskrön och överljus. Framför porten är en granittrappa från 1916. Den raka sakristiporten i väster från 1931 är klädd med stående, brun panel. Framför porten är en samtida granittrappa med grått smidesräcke.
TAK - Långhus och kor bär ett gemensamt sadeltak, täckt av enkupigt lertegel. På korgaveln sitter ett förgyllt kors. Absidens halva kägeltak täcks av grå, falsad plåt av storplåtsformat. Nämnda byggnadskroppar har en gemensam, karnisprofilerad takfot av vitt trä, ursprunglig från 1828. Sakristian bär ett sadeltak med täckning av falsad, grå plåt av nämnda format. Tornet bär ett flackt tak med fyrkantig, sluten lanternin. I varje sida av lanterninen finns en rundbågig nisch med svarta urtavlor från 1973, på vilka är förgyllda romerska siffror och visare. Lanterninens flacka tak stöttas av vita träkonsoler och kröns av ett förgyllt kors. Lanterninen och takfallen är klädda med grön, falsad plåt. Tornets profilerade takfot är av vitt trä. Alla byggnadskroppar utom absiden har hängrännor och stuprör av kopparplåt.