Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÅRGÅRDA NÅRUNGA 13:1 - husnr 1, NÅRUNGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NÅRUNGA KYRKA (akt.)
2005-01-24
Exteriörbeskrivning
NÅRUNGA KYRKA - Den nyklassicistiska salkyrkan uppfördes i sin helhet 1851 och består av ett långhus med närmast fullbrett, rundat kor i öster, sakristia i sydost och torn med lanternin i väster.
FASAD - Kyrkan vilar på en utkragande, spritputsad sockel med ljusgrå kalkfärg. Gluggar ventilerar grunden. Fasaden bär vitkalkad spritputs. Ovanför västporten sitter en inmurad, rektangulär stenplatta med svart färg och förgylld inskription om byggnadsåret 1851 och dåvarande regent. I mittportens smyg finns mellan port och överljus en slätputsad arkitrav som flankeras av två korta halvkolonnetter i beigt. Dessa bär en solbänk av kalksten. Inom arkitraven står i svart "NORUNGA MODERKYRKA". Under texten kan en inhuggen, äldre inskription skönjas med samma ordalydelse, fastän i sirligare stil. Tornets klockvåning har i varje sida en rundbågig ljudglugg med sentida, rundbågiga parluckor, klädda med svart plåt. Över alla portar sitter armaturer med gult råglas, sannolikt från 1941. På ömse sidor om västporten sitter järnräcken.
FÖNSTER - Alla fönster har karmar, bågar och spröjs av vitt trä och härrör från 1800-talet. Smygarna följer fönstrens form och har ursprungliga solbänkar av kalksten. De rundbågiga långhus- och korfönstren har korspost och fem lufter som sannolikt är ursprungliga. Några av dem har hörnbeslag. Antalet rutor är nio per luft utom i lunetten som har sex. De flesta rutor är av handblåst glas. En lunett av samma slag utgör överljus till mittporten. De båda mellersta av korfönstren är igensatta från insidan. Det rundbågiga fönstret på sakristigaveln har T-post och tre ursprungliga lufter, varav en med hörnbeslag. Lufterna har sex rutor var. Västportens överljus utgörs av ett liggande, ospröjsat, dubbelisolerat fönster av sent datum. Tornets andra våning har i väster en lunett med tolv rutor och den tredje åt samma håll ett rundfönster med åtta, båda öppningsbara.
PORTAR - Västporten utgörs av en sentida, rak pardörr av koppar i standardutförande med överljus i omfattningen. Den stilmässigt avvikande porten sitter i en stickbågig smyg och har en stor trappa av huggen, grå kalksten. Mittporten utgörs av en rak pardörr från 1950 med utanpåliggande småfyllningar och brun bemålning. Porten sitter i en rundbågig smyg med överljus och arkitrav med inskription. Framför porten ligger en kalkstenshäll. Sakristians raka port i väster härrör från 1952 och är klädd med kopparplåt. Framför porten finns en samtida betongtrappa med järnräcke.
TAK - Långhuset bär ett sadeltak, koret ett halvt kägeltak och sakristian ett valmat sadeltak. Alla har skiffertäckning. Takfötterna utgörs av ett ursprungligt karnisprofilerat listverk av trä i rosa och vitt. Tornet bär ett flackt nedre takfall med skiffertäckning och ursprunglig takfot i form av ett tandsnitt av grått trä. Från detta takfall reser sig en fyrkantig lanternin med rundbågsöppningar. Lanterninen har en liten huv med karnisprofil och kors på kula. Lanterninen och dess tak är klädda med kopparplåt. Takfoten utgörs av ett vitt tandsnitt. Alla byggnadskroppar har hängrännor och stuprör av kopparplåt.