Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÅRGÅRDA KVINNESTAD 4:1 - husnr 1, KVINNESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KVINNESTADS KYRKA (akt.)
2005-02-03
Exteriörbeskrivning
KVINNESTADS KYRKA - Långhuset från 1200-talet har åt öster ett fullbrett, rakt avslutat kor från 1766. Söder om koret finns en sakristia från 1939 med pannrum och framför västra delen av norra långsidan ett vapenhus från 1959. Över västgaveln rider ett litet trätorn, sannolikt samtida med koret.
FASAD - Kyrkans grundmurar är synliga på norra långsidan, korgaveln och i det sydvästra hörnet. Sockel saknas utom på sakristia och vapenhus där de är av slätputsad, vitkalkad betong. Det ojämna gråstensmurverket bär en grov, vitkalkad spritputs som går ända ned till marken. Västgaveln, fönstersmygarna, norra långsidans fönsteromfattningar och korets hörn är slätputsade. Sannolikt finns flera äldre putsskikt. Sakristia och vapenhus bär finkornigare spritputs med slätputsade omfattningar kring fönster och portar, i vapenhusets fall något utkragande. Sakristian är uppförd av lättegel och vapenhuset av tegel. Öster om vapenhusporten sitter ett träräcke och ovanför porten sitter en armatur, båda från 1959. En likadan armatur sitter på korets sydöstra hörn. Det fyrkantiga gaveltornet är klätt med vit locklistpanel och har två rundbågsluckor vardera på norra och södra sidan. Dessa är av svarta bräder och härrör från 1917 medan gångjärnsbanden förefaller vara ursprungliga. Ovanför dem sitter stickbågiga vattenlister av vitt trä.
FÖNSTER - Alla fönster har karmar, bågar och spröjs av vitt trä. De härrör från 1766, om inget annat anges. En stor del av glasrutorna är handblåsta. De rundbågiga långhus- och korfönstren har T-post och tre lufter, varav flera har varit öppningsbara och har hörnbeslag. De båda nedre lufterna har tre rutor var och lunetten sex. De rundbågiga smygarna har sluttande solbänkar av tuktad granit. Högt upp på västgaveln sitter ett kvadratiskt fönster med mittpost och två öppningsbara lufter med två rutor var. Smygen är kvadratisk med överliggare av vitt trä. Sakristians gavel har ett rektangulärt fönster från 1939 med mittpost och två öppningsbara tvåglaslufter med hörnbeslag och tre rutor var. Den rektangulära smygen har sluttande solbänk av lågerhuggen kalksten. I sockeln sitter ett liggande fönster från samma år med mittpost och två öppningsbara, ospröjsade lufter med hörnbeslag. Vapenhuset har åt öster ett rektangulärt fönster från 1959 med mittpost och två öppningsbara, ospröjsade lufter. Den rektangulära smygen har fönsterbleck av vit plåt.
PORT - Vapenhusporten utgörs av en rak och bred pardörr från 1959 med stående mörkfernissad furupanel. Framför porten finns en trappa av finhuggen granit. Sakristiporten åt öster är från 1939 och har en rak form och klädsel av liggande, grå spontpanel. Framför porten ligger en lågerhuggen kalkstenshäll. Pannrumsporten på andra sidan av sakristian är av samma slag fast med en betongtrappa framför.
TAK - Långhus och kor bär ett gemensamt sadeltak, valmat i båda ändar. Över den västra valmningen reser sig gaveltornet. Sakristia och vapenhus bär flacka sadeltak och har vindskidor av vitt trä. Nämnda takfall täcks av enkupiga, svarta betongpannor från 1966. Gaveltornet bär en karnisprofilerad huv med täckning av blymönjemålad plåt. På dess topp sitter ett plåtklätt kors på förgylld kula. Långhus, kor och sakristia har hängrännor av järnoxidmålad plåt, långhus och kor även stuprör.