Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRISTIANSTAD KRISTIANSTAD 4:31 - husnr 2, HELIGA KORSETS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Heliga korsets kapell (akt.)
Exteriörbeskrivning
Den ursprungliga huvudbyggnaden utgörs av kapellet i sydväst som höjer sig över de lägre delarna i norr och öster. Murverken i tegel vilar på en sockel av krysshamrad av röd granit och fasaderna är spritputsade och avfärgade i en ljust ockragul kulör. Högdelens nord- och sydfasader avslutas upptill med en enkelt profilerad takfotsgesims. Högdelens huvudfasad i väster har en centralt placerad portal med övre rundade hörn. I portalen sitter en pardörr av omålad furu, klädd med vertikala lister och sparkplåt samt med draghandtag i trä. Ovanför portalen återfinns en relief i röd kalksten av konstnären Anders Olson från Malmö, föreställande fridens ängel, med textbandet Gloria in excelcis Deo, ett motiv som har sina rötter i Lukasevangeliet 2:14. Ängeln är lätt framåtlutad och placerad på ett litet moln.

I sydfasadens västra del finns en ingång genom en rakt avslutad enkeldörr med utförande lika huvudentréns. Ovanför dörren finns ett ljusinsläpp till kapellets läktarvåning i form av ett fönster med en vertikal spröjs. Precis som för merparten av huvudbyggnadens övriga fönster är det utfört i brunmålat trä och fönsteröppning, båge och karm har rundade övre hörn. I sydöstra hörnet ansluter lågdelen som här har ett fönster med mittpost strax väster om en ingång lika den i västra delen. Ovanpå detta entréparti finns ett högt placerat ljusinsläpp bakom en framskjuten loggia med två kolonner med akantuskapitäl. Högdelens nordfasad har ljusinsläpp till läktarvåningen lika sydfasaden. Östfasaden har inga fönster eller utsmyckningar. Byggnadskroppen avtäcks av ett flackt, närmast plant sadeltak klätt med falsad rödmålad plåt. På nocken över västentrén står en korskrönt spira i lackat stål och hamrat aluminium vars enkla utformning kan ses som en stilistisk replik av det ursprungliga klocktornet, där den lätt uppskjutande ”klockbocken” fått en ny funktion som korsbärare.

Lågdelen utgörs av flera till varandra anslutande byggnadskroppar med delvis avfasade ytterhörn som avtäcks av flacka takfall med takplåt lika huvudbyggnadens. Även fasaderna är putsade och avfärgade lika huvudbyggnadens. Merparten av fönstren är korsspröjsade med övre rundade hörn men även rektangulära liggande fönster förekommer. I öster finns tre högsmala fönster som är snedställda och indragna mellan murposter. Lågdelen har ett flertal dörrar, samtliga med sentida rakt avslutade panelklädda dörrblad i muröppningar med övre rundade hörn.

Från den ursprungliga delens sydöstra hörn leder en glasad gång till den nya krematoriebyggnaden, vars gestaltning tar avstamp i Herbert Kockums idé med en högdel omsluten av lågdelar med flacka takfall. Den något slutna karaktären accentueras av uppdragna gavlar och utskjutande takfall. Fasaderna är klädda med tegel från Petersen tegel i varierande gulgråa nyanser. Fönstren är utförda i bruneloxerad aluminium och dörrarna inklusive den stora huvudportet i väster är klädda med mörkt ärggrön falsad plåt. Taken är avtäckta med svart asfaltspapp.