Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM RÖKE 19:1 - husnr 1, RÖKE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RÖKE KYRKA (akt.)
2021-05-04
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av ett fem fönsteraxlar långt långhus, smalare och lägre rakt avslutat kor med underliggande källare i öster samt ett kvadratiskt västtorn. I mötet mellan långhus och kor finns mindre femsidiga utbyggnader för sakristia i norr och förråd (arkiv på originalritningarna) i söder. I tornets västra och långhusets södra fasader finns svagt utskjutande entrépartier. Hörnen på torn, långhus och kor markeras med grunda strävpelare. Såväl grundläggning som murverk är murade i gråsten, delvis från den medeltida kyrkan. Murverken ska enligt underhållsplanen (2004) dessutom vara klädda med tegel. Sockeln är utförd med skråkantade kvadrar av röd granit. Fasaderna är spritputsade med slätputsade listverk, blinderingar och omfattningar och vitmålade med silikatfärg (Keim). Fönster- och dörröppningar är spetsbågiga eller i enstaka fall runda, med slätputsade avtäckningsbågar och fönsterbågar i gjutjärn. Långhus och kor har sadeltak, på sakristia och förråd följer takfallen de polygonala byggnadskropparna och tornet har i princip korslagda sadeltak som emellertid till största del upptas av en åttasidig spira. Samtliga takfall är avtäckta med rödmålad galvad plåt i skivtäckning med förskjutna tvärfalsar och ståndrännor. Stuprör är utförda i kopparplåt men lågt sittande partier har bytts till platsmålad plåt. Långhustaket har takkupor med spetsbågiga ljusöppningar och sadeltak krönta av små spiror, fem i norr och fyra i söder. Hörnen på långhus och kor markeras av plåtklädda fialer som vilar på konsoler i murverken. Strävpelare och solbänkar är avtäckta med röd granit.

Huvudentrén i väster utgörs av ett svagt framskjutande parti med spetsgavel och spetsbågig perspektivportal med engagerade kolonner. Över den rakt avslutade pardörren med dörrblad i stående mörkbetsad panel och stora dekorativa smidesgångjärn sitter en minnestavla med inskriptionen ”BYGGD ÅREN 1905–1906 UNDER KONUNG OSCAR II:S REGERING // Herren skall bevara din utgång och din ingång ifrån nu och till evig tid // Dav Ps. 121:8” I norr och söder finns spetsbågiga fönsternischer som sträcker sig över tornets två nedre våningar, med parställda lansettbågiga fönsterbågar med radiell spröjsning i vapenhuset och rundfönster i första tornvåningen. Fönsteröppningarna åtskiljs av rundbågefriser i lågrelief och fasaderna avslutas upptill av tandsnittsfriser. I tornets två övre våningar kragar murverket in. Inkragningen är likt strävpelarna och solbänkarna avtäckt med röd granit. Andra tornvåningen har rundfönster i väster och smala rektangulära blinderingar i norr och söder. Klockvåningen har parställda lansettbågiga ljudöppningar med rakt avslutade svartmålade ljudluckor i varje väderstreck utom öster, där öppningarna är spetsbågiga och mindre för att rymmas över långhustaket. Samtliga tornfasader avslutas upptill av gavelrösten med trepassformade plåtklädda krön och urverk. Torntaket kröns av en smidd spira med bladornamentik.

Långhuset har fem stora spetsbågiga fönsteröppningar åt norr och fyra åt söder, där mittaxeln istället upptas av sydentrén. Fönstren är utformade som parställda spetsbågiga trifoliebågar med överliggande fyrpass. Sydentrén utgörs av ett framskjutande entréparti snarlikt västentrén men med en rakt skuren spetsbågig nisch med rakt avslutad pardörr och överljus i form av ett rundfönster.

Utbyggnaderna för arkiv och sakristia har ett lansettbågigt fönster i varje fasaddel, frånsett sakristians nordfasad där prästingången i form av en rakt avslutad mörkbetsad enkeldörr nås via en sex steg hög trappa i granit. Korets enda fönster i östfasaden är stort och spetsbågigt lika långhusets men med glasmålningar. Under fönstret leder en trappa ned till källaren. I gavelröstet framställs en treenighetssymbol i slätputs.