Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS FRISTADS PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, FRISTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FRISTADS KYRKA (akt.)
2002-03-21
Exteriörbeskrivning
Kyrkans kor är vridet åt norr, men för att underlätta orienteringen används i det följande raka väderstreck, så som kyrkan var tänkt att placeras. Fristads kyrka är en stor nyklassicistisk kyrka med västtorn, långhus absidformat kor i öster samt sakristia i norr.

FASAD - Spritputsad fasad, med ett tunt lager med sannolikt genomfärgad, vit ädelputs som yttersta lager. Under långhusets, korets och sakristians takfall finns en profilerad gesims av trä som målats vit, eller eventuellt överputsats med ett tunt lager ädelputs. Bred, utskjutande cementsockel som målats i en ljust grå kulör. Då marken är högre i öster är sockeln lägre vid dessa delar av kyrkan. Tornets gesims har vitmålade konsoler som bär upp ett profilerat listverk. Lanterninen har en vitmålad, profilerad takgesims som nedtill är försedd med ett tandsnitt. Tornet har igensatta och överputsade fönsteröppningar i tornets syd- respektive nordfasad. Tornet har rundbågiga tornluckor åt alla väderstreck. Luckdörrarna är beklädda med brunmålad fiskbenspanel. Under tornets södra ljudlucka finns årtalet "1850" skrivet i smidesbokstäver.

FÖNSTER- Kyrkans fönster sitter något indragna i rundbågiga fönsternischer som nedtill har en tunn, utskjutande solbänk av järn, målad gråbrun. Fönsterbågarna består av inner- och ytterbåge och har rundbågigt överstycke, mittpost och två tvärposter. Ytterbågens fem lufter har blyspröjsade klarglasrutor. Koret har fyra fönster lika långhusets, två åt nordöst och två åt sydöst med polykromt katedralglas. Bågarna och karmarna, som sannolikt är ursprungliga, är målade i en ljust blå kulör.
Långsidorna har sex fönster åt båda håll. På långhusets västfasad och tornets andra våning åt väster finns sammanlagt tre rundfönster med spröjsar i stjärnform. I tornets tredje våning finns ett rundbågigt fönster. Alla fönster åt väster har behållit sina sannolikt ursprungliga solbänkar i kalksten. Sakristian har ett rektangulärt, mindre fönster åt norr. Bågen, lik övriga, har mittpost och två blyspröjsade lufter. Den övre delen är ett målat blindfönster som på håll ser ut som ett långhusfönster.

PORT - Västportalen i tornet har en rundbågig, ensprångig dörrnisch som är slätputsad och skålad. Den inåtgående, sannolikt ursprungliga pardörren, är täckmålad mörkbrun. I den övre delen av varje dörrblad finns två rektangulära fyllningar, i den nedre ett utskuret rutmönster av prismor i högrelief. Direkt ovan dörren finns ett småspröjsat lunettfönster. Över portalen sitter en modern armatur. Utanför finns en stor fritrappa från 1917 vars nedre sex steg är av granit, den övre plattan är av kalksten. Längs västfasaden finns enkla handledare i form av svartmålade metallrör.
Sydportalen sitter i en ensprångig, rundbågig, skålad nisch som är slätputsad. Porten består av en utåtgående, ljusbrunt målad pardörr, troligen inte ursprunglig, som har raka överstycken och gångjärn i smide. Dörrbladens övre två tredjedelar är beklädda med mycket smalt räfflad panel, lagd i fiskbensmönster. Den nedre delen är beklädd med liggande panel som försetts med ett diagonalt rutmönster i relief. Överst i nischen sitter ett blyspröjsat lunettfönster och under det en stenplatta av sedimentär bergart på vilken det står att kyrkan restes under Oscar I:es regeringsår 1850. Utanför porten finns en fritrappa från 1917med fyra trappsteg. Åt väster leder en enkel handikappramp i metall.
Sakristian har en segmentbågig portnisch i den östra fasaden. Det enkla dörrbladet, med rakt överstycke, är beklätt med profilerad panel, lagd diagonalt, som täckmålats brun. Gångjärnsbeslag i smide. Utanför finns två trappsteg av granit.

TAK - Långhuset och sakristian täcks av sadeltak belagda med skifferplattor. Det rundade koret har ett välvt tak belagt med ärgad kopparplåt i skivtäckning, storplåtsformat med förskjutna falsar. Tornet har nederst ett tälttak med lanternin som i sin tur täcks av ett karnisformat kort takhuv, krönt av kors på kula. Alla tornens takfall, liksom lanterninens sidor, är belagda med brun kopparplåt från 1999, lagt likt absidens tak. Lanterninens öppningar är rundbågiga och är i nederdelen försedda med ett staket i metall. Alla kyrkans takfall är försedda med hängrännor, stuprör och vindskivor av koppar. Invid sakristians taknock, strax intill långhuset, finns en låg skorsten beklädd med kopparplåt.