Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS BRÄMHULT 12:1 - husnr 1, BRÄMHULTS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRÄMHULTS KYRKA (akt.)
2002-05-17
Exteriörbeskrivning
Den timrade kyrkan med träpanel består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, vidbyggd sakristia i söder samt ett två våningar högt vapenhus i väster och ett vapenhus åt norr i kyrkans östra del. Ingångar finns åt norr i båda vapenhusen och i sakristian åt öster. Fönstren har brutet krön och är försedda med fönsterluckor. Stommen är i väster till halva höjden av ektimmer, liksom några stockar i vapenhuset och av furutimmer i övrigt. Knutarna är laxade, utom i sakristian som har hakformiga knutar. Norra vapenhuset har en regelverksstomme.

FASAD - Locklistpanel med profilerade lister som målats vit med plastfärg. Väggarna stabiliseras av lodräta bjälkar på långsidorna. Smidda dörrhakar sitter vid dörren på det nordöstra vapenhuset. Vattbräda under fasadpanelen, profilerad och svagt s-formad nedåt in till sockeln. Den murade stensockeln är från 1951.

PORT - Samtliga dörrar har rakt överstycke och är paneldörrar med brunmålad fiskbenspanel. Västra vapenhuset har en stor trappa av natursten med uppgång på två sidor och fyra steg. Bredvid trappan, invid långhusets västvägg, är ytterligare ett trapplopp med smidesräcke, troligen från 1950-talet då trappan kompletterades i och med grundens höjning. Dörren är enkel och har äldre smidesdetaljer och kan vara sedan 1798 då vapenhuset uppfördes. Porten i norra vapenhuset är en äldre pardörr med metallvred. En vattbräda är anbringad över. Rakt upp till dörren leder en grusad gång på en murad stensockel, förmodligen anlagt 1983, då vapenhuset byggdes till åt öster och handikappanpassades. Två naturstenar bildar trappa åt öst, flankerade av spensliga smidesräcken.
Sakristian har en enkel dörr, förmodligen från 1879 då dörrhålet togs upp, eller kanske äldre och återanvänd, eftersom nyckelhålet är felvänt på ålderdomligt vis. Dörren är målad med plastfärg. En stentrappa leder upp med en stor sten nederst med sentida, vinklat smidesräcke. Trappan kompletterades på 1950-talet då grunden höjdes.

FÖNSTER - Alla fönstersnickerier är brunmålade och har blyspröjsade ytterbågar, försedda med stormjärn. Alla kor- och långhusfönster har vitmålade fönsterluckor av släta, stående brädor. Luckor har funnits sedan 1731. Tunna lister av trä sitter både över och under fönstren. Vissa bågar har kvar papegojnäbbsbeslag och torde vara äldre än övriga med rundade eller platta klippta beslag.
I koret sitter åt sydost och nordost på vardera sidan ett fyrluftsfönster från 1879 med korspost med högt placerad tvärbjälke. Överkantens hörn är snedställda. Nedre lufternas ytterbåge är spröjsade till 15 rutor och de övre till 11. Bågarna har gultonat antikglas. Långhuset har två dylika fönster på var sida långhuset. I västra delen av långhuset sitter låga, nästan kvadratiska fönster med två lufter med mittpost. De är spröjsade till 15 rutor i var båge. Västväggen har på övervåningen två små enluftsfönster från 1879 med snedställda överkanter, det södra är igensatt av orgeln. De har färgat, spröjsat glas. Mellan dem sitter en vindslucka lik panelen.
Västra vapenhuset har fyrluftsfönster med korspost på nedre våningen och ett tvåluftsfönster rakt över det på andra våningen. Nordöstra vapenhuset har åt väster ett lågt tvåluftsfönster. Sakristian har ett litet enluftsfönster åt söder.

TAK - Samtliga takfall har sadeltak med enkupigt, rött betongtegel. Över koret är det en valmad spets. Figursågade, vitmålade vindskivor har gavlarna och alla nockar utom nordöstra vapenhuset. Vita stuprör och hängrännor finns runt hela kyrkan. Flöjel med årtalet 1761 pryder nockarna i väster. Taksprången är grunda, något bredare på koret. På långsidorna samt runt koret sitter en profilerad list under takfoten på fasaden. Utstickande takåsar är synliga på gavlarna.