Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS SANDHULTS-RYDET 1:149 - husnr 1, SANDAREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANDAREDS KYRKA (akt.)
2002-06-10
Exteriörbeskrivning
Sandareds kyrka är en modernistisk kyrka med en rektangulär huskropp som karaktäriseras av ett högt, brant, skiffertäckt sadeltak med fem smala takkupor med pulpettak i östra takfallet. Ett lägre församlingshem ansluter österut vid kyrkans sydöstra hörn och har i sin östra del en utbyggnad åt norr. Det är byggt i suterräng och har därför 1 ½ våning åt norr. Fasaderna är dels putsade vita, dels klädda med mörkgrönt betsad lockpanel av trä.

FASAD - Kyrkans fasad är vit och stänkputsad. Troligen är det en ädelputs då det är glimmer i ytan. De höga gavelröstena kläs av lockpanel. Sydgaveln har ett vitt rutmönster av brädor med ett kvadratiskt fönster inlemmat i en av rutorna. Församlingshemmets norrfasad är dels stänkputsad och dels klädd med lockpanel över och under fönstren. Dess östra gavel har lockpanel på övre fasadhalvan. Södra fasaden har ett grunt, rakt burspråk ungefär på mitten med fönster. En slätputsad rand löper över putsen. Sockeln är av gråfärgad betong.

FÖNSTER - Kyrkan har fem smala, kopparklädda takfönster åt öster i raka takkupor med skiffertäckta pulpettak. Fönstren har en luft i en brunfärgad träbåge som är vitmålad på insidan. Åt väster har kyrkan fyra höga smala enluftsfönster med likadana bågar. De skär in i takfoten med en fjärdedel av sin höjd och de smala partierna mellan fönstren har små hängrännor av kopparplåt med utkastare på mitten. Kanterna i taket är plåtskodda. Sydgaveln har ett högt sittande, kvadratiskt, fast fönster som ger ljus till koret.
Församlingshemmet har fönstren något indragna från fasadlivet och i övervåningen åt norr sitter stora treluftspartier med brunt pigmenterade bågar och vitmålade karmar. Fyra sådana partier finns, varav tre på rad med vita putsade trymåer. Suterrängvåningen har i samma bredd som de övre fönstren låga, öppningsbara, kopplade fönster med plåtbleck eller slipade stenskivor. Åt söder sitter något indragna kvadratiska, brunlaserade enluftsfönster på en jämn rad i vita karmar. Ett sitter i ett grunt burspråk och är betydligt större samt spröjsat. Åt öster är fönstren helt vitmålade och har två tvåluftsfönster med en smalare sidoluft och på mitten ett treluftsfönster med markis i bottenvåningen. Övervåningen har sex smala stående rektangulära fönster med två brandstegar.

PORT - Kyrkans entréparti vetter åt norr och består av ett brett parti med en pardörr och sidoljus på var sida. Alla fyra delarna är lika stora med tre stående smala glasrutor i ett brunlaserat ramverk och ospröjsade överljus med enkelglas. Bakom fasadpanelen sitter lysrör över entrén. Båda dörrbladen har tresidiga originaltrycken av trä och över det ena sitter ett metallvred med äldre karaktär. Framför dörrarna är ett trappsteg upp till ett stort vilplan av Fjäråsgnejs, likt golvet i vapenhuset. Åt väster finns en sentida handikappsramp av metallgaller som lagts i asfalt.
Församlingshemmets huvudentré åt norr är av brunt aluminium och har en pardörr med sidoljus och vertikalt handtag av svart plast. På sidorna skjuter pelare ut av betong med synlig ballast av sjösten och på dem vilar ett kraftigt skärmtak klätt med kopparplåt och en kantig hängränna framtill. Ytan närmast dörren är belagd med samma tegel som golven har inomhus. Åt söder finns en altandörr vitmålad med två glasrutor och en trätrappa framför leder ned till en uteplats med trädgårdsmöbler. Garageport finns i källaren åt öster på södra sidan.

TAK - Kyrkans sadeltak är täckt med små skifferstenar, något rundade i ändarna. Taksprången har på långsidorna mörkt och på kortsidorna ljust betsad träpanel som lutar ned mot fasaden. Församlingshemmets taksprång är plant. På gavelnockarna sitter svarta kors med gyllene cirklar runt överdelen. Hängrännor och stuprör är av kopparplåt. Församlingshemmet har flackt sadeltak, som fortsätter över norra utbyggnaden. Det har på östnocken ett likadant kors som kyrkans.