Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS VÅGEN 5 - husnr 1, BYTTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BYTTORPS KYRKA (akt.)
2002-03-12
Exteriörbeskrivning
Kyrkan har i grunden en traditionell plan och form med latinsk korsplan och absidialt kor med tre korutsprång, men det kläs i en modernistisk gestalt till en komplex arkitektur med lutande taknock, svängda väggar, utbyggnader och fasader där fönsterpartierna är få men stora. Kyrkan är traditionellt placerad med koret i öster och en dörr centrerad i västfasaden. Fasaderna åt öster och väster är rundade. Det breda, relativt grunda tvärskeppet är avsmalnande åt öster. I dess östra del är långhuset försett med grunda korsarmar. Det rundade koret är åt öster omgärdat av en lägre byggnadskrans bestående av tre utskjutande rum med ett bönerum i mitten. Vinklarna är fasade. I nordväst finns ett lågt utskjutande entréparti. Långhusets taklinje stiger från väster till öster. Klockstapelns höga, rektangulära gestalt återspeglas i tvärskeppens stora fönster. I övrigt är kyrkorummet slutet med fönstren koncentrerade åt väster.

FASADER - Det röda teglet är murat i polskt förband. I större fönsterpartiers över- och nederkant sitter kopparplåt och gavelröstet åt väster är helt täckt av detta i ståndfalsad skivtäckning. Armatur av glasklot med bubblor i svarta metallhållare är fästade runt om kyrkan. Sockeln består av ett skift med rödbrun kalksten, likt anläggningens stenmurar.

PORTAR - Huvudentrén är åt gården i norr. Ett gjutet betongtak fäster i de vinkelställda fasaderna. Undertill är brädformen synlig och betongen ofärgad. Ytan har en avfuktningslist av metall runt om. Taket täcks av kopparplåt. Till vänster om porten redovisas den betongpelare som taket vilar på (vilket fortsätter på insidan). Dörren är tvåbladig och av ek som klätts med påspikade, svartmålade järnplåtar i två lager. Två "fyllningar" sitter i ett ramverk med rektangulära dekorer utskjutande från ramverket. Trycken är troligen av koppar, svartmålade med formen av kraftiga, nedåtgående halvcirklar, distanserade från dörrbladet. Porten har sido- och överljus.
Åt väster sitter i en djup, rak smyg en tvåbladig port klädd med kopparplåt i fyra skift. Tre plåtar avslutas nertill med en rad av små knoppar i relief, vilket liknar äldre tiders nitar. Gyllene ekblad sitter i ram runt dörrbladen och ett grekiskt kors i relief på det högra. Tryck saknas eftersom tanken är att endast den upplysta menigheten i kyrkan ska kunna öppna dörren inifrån. Från det södra rummet i sakristian i öster finns en dörr ut till den lilla gården. Dörrbladet har brun, stående panel.

FÖNSTER - Korsarmarna har åt söder respektive norr ett fönsterparti som sträcker sig från sockel till tak. I över- och nederkant sitter lodräta, ståndfalsade kopparplåtar. Vardera fönster har tre fasta tvåglasrutor i bågar av brunfärgad, lackad ek och karmar klädda med kopparplåt. Tvärskeppet har i västfasaden två fönster längs takfoten i vitmålade träsnickerier. Åt väster löper ett indraget fönsterparti med tvåglas längs hela fasadens bredd under gavelröstet och ner längs med hörnen. Tio lika stora rutor upptill och fyra av olika höjd på respektive sida med en bredare tvärpost nederst. Bågar och karmar som övriga. I entrépartiet i nordväst sitter ett fasadhögt, smalt fönsterparti med tre rutor av dito utformning. Gårdsentrén åt norr flankeras av ett fasadhögt tvåglasfönster i lackad ek. Över skärmtaket sitter ett överljus med samma bredder som dörr och fönster.
I de två fasade vinklarna i den låga sakristiedelen i öster sitter två höga, rundbågade tvåglasfönster i ekbågar samt kopparklädda karmar och omfattningar. De har en bred tvärpost nedtill. Bönerummet i mitten har ett mycket litet stående, rektangulärt fönster i vitmålade träsnickerier åt öster. Rummen i öster samt utbyggnaden vid entrén har perspektivfönster i vitmålade bågar och karmar av trä. Samtliga vita fönster är treglas och har fönsterbleck av kopparplåt.

TAK - Långhuset täcks av ett sadeltak som stiger från väster mot öster så det är högst över altaret. Det är valmat över de runda partierna och har pulpettak över de östra låga byggnadsvolymerna åt öster och i nordväst. Taken täcks av ståndfalsad, grön kopparplåt i skivtäckning med förskjutna fogar. På nocken i öster sitter ett litet, liksidigt guldkors. Taken är i liv med fasaderna och mellan den kopparplåtsavtäckta fasadkanten och de plåtskodda takfötterna löper en indragen, liggande träpanel i tre skift som är betsad i mörkbrunt. Hängrännorna och stuprören av koppar har kraftiga dimensioner. Hängrännor och trattar är fyrkantiga och de senare vidgas upptill.