Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS GÖTA 2:1 - husnr 1, SANKTA BIRGITTAS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

SANKTA BIRGITTAS KAPELL (akt.)
2002-04-03
Exteriörbeskrivning
Kapellet har en rektangulär planform och karaktäriseras av ett slags trubbig, baltisk nygotik i tegel med blinderingar och nationalromantiska ideal i redovisade naturmaterial med huggna stendetaljer. Den får sin karaktär främst av västportalen, som har en omsorgsfull utformning i ett grunt framspringande fasadparti med trappgavel, anspelande på en medeltida byggnadstyp. Takets gavelpartier skjuter ovanför taknocken och från fasadens hörn skjuter strävpelare ut. I öster finns en utbyggnad med två entréer.

FASAD - Kapellet är av rött tegel i polskt/gotiskt förband i fasaden. Två olika sedimentära stenarter används till dekorativa detaljer, en grå kalksten och en gultonad sten, möjligen sandsten. Detta skapar tillsammans med slätputsade blinderingar en subtil variation i fasadytans utsmyckning. Byggnaden har en något utkragande stensockel av granitblock i ett skift. Runt entréutbyggnaden löper ett lågt band av huggen sten, troligen kalksten, över sockeln. Från gavelhörnen skjuter strävpelare ut, sluttande med profilhuggna, plåtavtäckta stenkrön, vilka skyms av plåten. Västgaveln har blinderingar av små halvmånar längs takfallet, fem på varje sida, och under nocken en trepassbåge med raka sidor och underkant. Östra gaveln har fem svagt spetsbågade, smala blinderingar med stigande höjd till den högsta i mitten. Alla blinderingar har koppar bleck på nederkanterna. Långsidorna har en kraftig takgesims av tegel. Blinderingar finns även under gesimsen med slätputsade liggande rektanglar i par på långsidorna och över hörn, även på den östra utbyggnaden. Vid dessa blinderingar finns stående tegelpartier. Runt fönstren är fasaden också artikulerad, vilket beskrivs under fönster. Avtrappningarna på västportalens krön är avtäckta med triangulära stenblock. Utbyggnaden i öster har en frontespis med ett svart ankarjärn, i form av franska liljan, i gavelröstet. Över östportens valv är en smal tegellist. Kvadratiska, små metallgaller för ventilation sitter i liv med fasaden åt öster och söder.

FÖNSTER - Alla snickerier är grönmålade och med all sannolikhet ursprungliga. På vardera långsidan sitter tre par med trubbiga spetsbågsfönster med tegeltrymå och solbänkar av rundad, huggen sten med en gemensam skiva per par. Ytterbågarna har smala träspröjsar som delar in luften i åtta nästan kvadratiska rutor och två spetsbågade. Bågarna har ursprungliga hörnjärn. I mitten, där valvbågarna möts i paren, sitter en femkantig, slät, gulaktig sten av sedimentär art. Utbyggnaden i öster har smala, höga fönster i raka nischer av släthuggen sten. Underkanten sluttar. Fönsterlufterna är spröjsade till sex rutor. Östfasaden har ett fönster på var sida om entrén och söderfasaden två fönster tillsammans med tegeltrymå.

PORT - Snickerierna är alla grönmålade. Dörrarna är troligen ursprungliga. Västporten sitter i ett grunt framspringande fasadparti med trappstegsgavel. Partiet vidgas nedtill och lutar utåt i samklang med strävpelarna. På fasaden sitter ett putsat kors i blindering över portalen. En spetsbågad, tresprångig arkevolt av tegel omger porten med olika utformade språng, både rätvinkliga och en rundstav, vilket återkommer interiört. Porten har två dörrblad med segmentbågigt överstycke. Dörrbladen har tio fyllningar var, där de i mitten är högre än övriga. Över dörren sitter ett trubbigt spetsbågat fönster, vars underkant följer dörrens segmentbåge. Fönstret har svängda spröjsar. I höjd med partiet mellan dörr och fönster löper tvärs över hela det utkragande portalpartiet en släthuggen stendekor av sedimentära bergarter. Där denna når ytterkanten vidgas fasadpartiet nedåt till stiliserade strävpelare. Stendekoren täcker också utkragningens överkant. En tresidig trappa av huggen granit i tre steg leder upp till porten.
Östporten har segmentbågad överkant och är en pardörr med fyra fyllningar på varje blad, två stående, smala fyllningar mellan två bredare, med profilerat ramverk mot fyllningarna. Ovanför dörren löper stående tegel och ett utkragande överstycke. Två trappsteg med låga sidostycken av granit och ett tredje alldeles invid dörren. Åt norr sitter en enkel rak dörr med tre fyllningar i en segmentbågad omfattning, där partiet över dörren klätts med plåt med ventil i.

TAK - Kapellet har ett brant sadeltak med svart tvåkupigt betongtegel. På västnocken sitter ett solkors av sten. Gavelfasaderna skjuter upp över takfallen och taknocken och kröns av en trepassformad, kraftig stenlist som vinklas rakt ut ett kort stycke vid takfoten. Större delen av listen täcks av kraftig kopparplåt. En nätt profilerad gesims, troligen av kalksten, löper under takfoten och därunder ett slätt putsat parti. Taket har fotrännor av kopparplåt och stuprör. En smal, hög skorsten på nocken i öster. Utbyggnaden åt öster har ett sadeltak på tvären som korsas av frontespisens sadeltak. Frontespisen har vitmålade vindskivor och pärlspont under taksprånget, samt kraftiga konsoler.