Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM VALLGOSSEN 14 - husnr 1, NYA YRKESSKOLAN

 Byggnad - Beskrivning

Nya yrkesskolan (akt.), Sankt görans gymnasium (akt.)
Exteriörbeskrivning
Höghusdelens fasader är uppförda med icke bärande och konstfullt utformade prefabricerade fasadelement i armerad betong med synlig sjösten i ballasten. De våningshöga fasadelementen med en bredd av 2,4 m eller 3,6 m monterades ihop på platsen med fönstersnickerier, mörkgröna bröstningsutfackningar i härdat emaljerat glas och överljusfönster i räfflat glas. Tillsammans bildar de ett karaktäristiskt grafiskt mönster och ett skuggspel mellan betongramarna och de indragna utfackningarna. Utanpåliggande balkongpartier som sträcker sig över flera våningsplan finns som accenter på byggnadens långsidor och markerar gemensamma samlingsrum i byggnaden.
Byggnadens bärande stomme består av platsgjuten betong med stora spännvidder för att möjliggöra ett differentierat rumsprogram med varierade rumsstorlekar.
Karaktäristiskt för byggnaden är en stor precision i detaljutformning och materialbehandling, där byggnadsmaterialen huvudsakligen är obehandlade. I interiören märks detta framför allt i den magnifika entréhallen där Léonie Geisendorfs skickliga materialbehandling återfinns i alla detaljer från det mönstrade golvet i smågatsten, skiffer och terrazzo till den råa betongen i de tre våningar höga bärande pelarna och galleriernas räcken, varma träpartier i oregon pine och väggar klädda med lilamålad linneväv. Även innertaket av träullit har ett noga uträknat mönster. Rummet präglas av både flödande ljus och mörker, där våningshöga glaspartier som går ända ner till mark ger både ljus och skapar en diffus gräns mellan inne och ute. Den upplösta gränsen mellan ute och inne förstärks av det snedställda entrépartiet och av att skolgårdens mönsterlagda gatstenar fortsätter in i entréhallen. Betongen som ett bärande estetiskt material i byggnaden gjorde att arkitekten ställde stora fordringar på formsättning och gjutning, där noga valt formvirke spikades enligt särskilda mönsterritningar.

I anslutning till den stora entréhallen förlades gemensamma utrymmen som servering, musiksal, hissar och trapphus och en restaurang öppen för allmänheten. Lokalerna i gatuplan mot Sankt Göransgatan inrymde bland annat bröd- och matbutik samt hatt- och klädbutik. Hushållsskolan, som behövde flest sanitets- och ventilationsanordningar, förlades i den nedre delen av byggnaden medan sömnadsskolan fick de övre våningsplanen med bäst dagsljusförhållanden. Översta planet upptogs av bland annat en gemensam gymnastiksal och en takterrass för utegymnastik.

Byggnaden planerades också redan från början för att innehålla ett daghem och en ”barnparkering”, där mödrar kunde lämna sina barn medan de gick på kurs.

Källa: Beslut om byggnadsminnesförklaring, länsstyrelsen Stockholm, 2024-03-22, dnr 432-28524-2012.