Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM IGNABERGA 5:9 - husnr 1, IGNABERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

IGNABERGA KYRKA (akt.)
2021-09-16
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av långhus, smalare och lägre kor med sakristia i den tresidiga absidavslutningen samt kvadratiskt västtorn. Murverken är uppförda av rött handslaget tegel i renässansförband och vilar på en skråkantad sockel av rödgrå granit. Teglet har skiftande bränningsgrad men i originalutförande tycks fasaderna ha avfärgats med röd kalkfärg för en homogenare färgverkan. Även ursprungliga delar av fogarna med kvartsstavsprofil bär spår av röd kalkfärg.

Långhusets, korets och absidens fasader indelas av pilastrar som sammanbinds av rundbågefriser och avslutas upptill med en takfotsgesims av formtegel med underliggande tandsnitt. Långhusets gavelmurar skjuter ut från fasadlivet och är även högre än takfallen. De rundbågiga fönstersmygarna har delvis fasad kant med innanförliggande rak trappning och har upptill omfattningar av rundbågiga rullskift avtäckta med profilerat formtegel. Solbänkarna är avtäckta med kopparplåt och avslutas nedtill med en list av formtegel. Gjutjärnsfönstren är uppbyggda av tre på varandra stående cirklar med klarglas som indelas av rundbågiga bårder samt mindre kvadrater och rektanglar med etsat eller färgat glas. Långhuset har fem fönster i söder respektive norr medan koret och absiden har ett något mindre fönster i vardera fasaddel. Prästingången i öster utgörs av en rakt avslutad halvfransk enkeldörr med sex fyllningar målad i sandgul kulör. Dörrsmygens övre hörn är avfasade med kvartsstavsformade tegel och karm, dörrblad, samt de två övre fyllningarna följer denna form.

Huvudentrén i väster utgörs av ett gavelparti med fronton indelad av hörnlisener samt rundbågefris och takfotslist lika tidigare beskrivna fasader. Den rundbågiga portalen har omfattning av rullskift och formtegel snarlik fönstrens och nedtill murade kolonnetter. Kyrkporten är utformad enligt samma principer som prästingången men med en pardörr med tre fyllningar per dörrblad och avfasning med hålkälsprofil i de övre hörnen. Portens omfattning utgörs av ett slätputsat parti målat i en ljusare sandgul kulör än dörrbladen, med inskriptionen OSCAR II MDCCCLXXXVII i bokstäver av järn och plåt över dörren. Tornets bottenvåning har i norr och söder två små rundbågiga järnfönster med vardera sex glas och övre omfattning snarlik övriga fönsters. Tornets övre våningar har indraget fasadliv och indelas av hörnlisener och rundbågefriser. De två tornvåningarna har i alla väderstreck utom öster vardera två smala träfönster med horisontell spröjsning, där smygarna upptill avslutas med trappning. Den övre våningens fönster är högre. Övergången till klockvåningen markeras med en plåtavtäckt gördelgesims, över vilken murverkens hörn är avfasade. Upptill avslutar en takfotsgesims med rundbågefris och formtegel. Ljudöppningarna utgörs av kopplade rundbågar med kolonnetter och övre omfattning snarlik fönstrens. Ljudluckorna är klädda med liggande panel målad i sandgult.

Samtliga takfall är avtäckta med kopparplåt i skivtäckning med parallella tvärfalsar. Tornet har en hög spetsig spira med kvadratisk bas som kröns av ett utsirat smideskors. I takfallen finns små plåtintäckta kupor eller lukarner vars frontoner pryds av trepass i lågrelief. Längre upp återfinns hästskoformade utsmyckningar i plåt. Långhuset avtäcks av ett sadeltak och kor och absiden av ett sadeltak med tresidig valmning. I anslutning till skorstenen i östra långhusgavelmuren finns i långhusets norra takfall en plåttäckt taklucka. Avvattningssystemen med ståndrännor, fyrkantiga vattkupor och stuprör med skarpa vinklar är utförda i kopparplåt.

Källa: Ignaberga nya kyrka, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-06-13.