BOLLNÄS GRUVBERGET 5:1 - husnr 2, STAFFANSKYRKAN Ny sökning Tillbaka till sökning

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet

Religionsutövning - Kyrka - Plantyp-Enskeppig

Religionsutövning - Kyrka - Salkyrka

Religionsutövning - Kyrka

Inventeringsår 2005

Redan 1873 började krav ställas på en mer centralt placerad kyrka i finnskogarna. 1921 beslöt Kyrkstämman i Bollnäs att en kyrka skulle uppföras i Gruvberget, efter att man löst tomtfrågan. Arkitekt Carl Bååth gjorde ett första ritningsförslag och Stora Kopparbergs Bergslags AB gav ekonomiskt bidrag samt upplät mark till såväl kyrkogård som prästgård. Starten för bygget kom dock att dröja fram till 1924. Carl Bååth hade då gjort nya ritningar efter vilka kyrkan och klockstapeln kom att uppföras. Arkitektens utformning av kyrkan var med all sannolikhet till viss mån styrd av skogsbolaget. Kyrkan stod klar 1926 och den officiella invi...

Läs mer i eget fönster

År 1925 - 1925 Nybyggnad
Den första grundstenen på bygget läggs.
År 1926 - 1927 Nybyggnad - Kyrkan i sin helhet
Långhus, kor, sakristia och vapenhus

Carl Bååth (Arkitekt)

I A Lindström (Byggmästare)

Stora Kopparbergs Bergslags AB (Byggherre)

År 1926 - 1927 Nybyggnad - Sakristia

År 1926 - 1927 Nybyggnad - Vapenhus

År 1926 - 1927 Nybyggnad - Korparti

År 1926 - 1926 Nybyggnad - Kyrkan i sin helhet
Kyrkan och prästgården står nu färdigbyggda. Kyrkan är uppförd av liggande timmer, klätt med en stående vitmålad locklistpanel. Planen är rektangulär med utskjutande vapenhus och kor som båda är försedda med branta sadeltak. Koret är rakt avslutat och sammanbyggt mot norr med sakristian som har lägre takhöjd, valmat tak och utgång utifrån den västra fasaden. Taken täcks av spån. Kyrkogården anläggs öster om kyrkan.
År 1927 - 1927 Invigning
Klockstapeln uppförs på kapellets sydvästra sida. Dess fasader är av brun locklistpanel. Samma år gjuts klockan av Bergholtz klockgjuteri. Ärkebiskop Nathan Söderblom inviger S:t Staffans kyrka den 4 juli.
År 1928 - 1929 Specifika inventarier - altartavla
Altartavlan, i klassicerande stil, föreställandes Kristi himmelsfärd målas av konstnären Gunnar Torhamn och sätts på plats.

Gunnar Torhamn (Konstnär)

År 1959 - 1960 Teknisk installation - värme
Varmluftspannan som finns under kyrkorummet och vars värme strålar ut genom galler som finns i trappan på väg upp till altaret, samt under predikstolen, tas ur bruk. De gallerförsedda öppningarna vid trappan täcks för. Elvärme installeras i kyrkan och elementen placeras under bänkarna. Takmålningarna som är nersotade av den tidigare vedpannan, restaureras och målas på nytt vita. Erik Stenholm utför målningsarbetena.
År 1974 - 1975 Underhåll - interiör
Invändigt sker nu underhålls- och renoveringsåtgärder. Målningsarbeten sker på fönster och bänkarna betsas och lackas. Predikstolen och altarringen målas i lika kulör som befintlig, dvs i gråa kulörer. Altarringens tidigare tyg i en blågrå kulör, byts nu ut till ett nytt grönaktigt sammetstyg. Det ursprungliga, röda antependiumet byts ut till ett nytt i grön kulör. Ett nytt psalmboksställ byggs och placeras på vardera sidan vid ingången, stället betsas lika som bänkarna. Arbetena utförs av Alf Albertsson.

Alf Albertsson (Hantverkare)

År 1975 - 1975 Fast inredning - orgel
En ny elektrisk orgel köps in, av märket Ahlborn L 020 med pedal. Orgeln levereras av ingenjörsfirman Ingkano, Farsta, Värmdö. Den tidigare tramporgeln som stod i kyrkan förvaras nu i Annefors kapell. Den är dock inte i bruk.
År 1977 - 1977 Underhåll - interiör
Inför kyrkans 50-årsjubileum sker invändiga underhålls- och renoveringsåtgärder. De största arbetena sker i sakristian. Väggarna som täcks av ohyvlade, kalkmålade brädor täcks nu med en ny panel av stående slät fanerpanel. Den äldre panelen finns dock bevarad under den nya. Den ursprungliga blågrå heltäckningsmattan från 1926, ersätts med en nålfiltsmatta i en grönbeige tom. Mattan läggs även upp mot predikstolen. Det ursprungliga blågrå draperiet bakom predikstolen, ersätts med ett nytt tyg i samma kulör som tyget på altarringen, dvs grönt. Den gallerförsedda öppningen under predikstolen täcks för, då det drar mycket från källaren i den. För att hålla ett jämnt inomhusklimat installeras en termostat. Arbetena utförs av kyrkovaktmästare Alf Albertsson.

År 1993 - 1999 Ändring
S:t Staffans kyrka och prästgården förvaltas av Bollnäs sockens hembygdsförening. Detta efter att ett avtal skrivs mellan Bollnäs pastorat och hembygdsföreningen 16 december 1993.
År 1994 - 1994 Underhåll
Kyrkan ommålas med oljebaserad alkydfärg, arbetet utförs av kyrkovaktmästare Alf Albertsson.

År 1995 - 1995 Ändring - ombyggnad, yttertak
Spåntaket ersätts av ett trapetskorrugerat svart plåttak. Arbetena sker under ledning av Bollnäs sockens hembygdsförening.
År 2002 - 2002 Ändring - restaurering, exteriör
Församlingen söker kyrkoantikvarisk ersättning för utvändiga arbeten innefattande fasadmåleri samt återgång till spåntak, på kyrkobyggnaden.