Bebyggelseregistret (BeBR)

HÄRNÖSAND JURISTEN 6 - husnr 6, GAMLA LANDSSTATSHUSET, HUVUDBYGGNADEN Ny sökning Tillbaka till sökning

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet
visa stor karta
Byggnadspresentation
GAMLA LANDSSTATSHUSET, HUVUDBYGGNADEN (akt.)

1908 - 1910

Västernorrland
Härnösand
Ångermanland
Härnösand
Härnösands domkyrkoförsamling
Härnösands stift
Nybrogatan 15

Offentlig förvaltning - Administrationsbyggnad/förvaltning/ kontor

Inventeringsår Ej registrerat

Huvudbyggnaden är uppförd i 2 höga våningar, hög, delvis inredd vindsvåning samt källare. Källarvåningen med sin höga sockel består av huggen granit, varpå troligen en stomme av tegel murats och utvändigt slätputsats och målats i rödtonat gult, samt däröver ett valmat tak belagt med koppar i skivor med traditionell parallell ståndfals. Runt om huset löper en kraftigt artikulerad takfot. De nationalromantiska dragen i byggnaden går igen framför allt i formen, då byggnaden uppförts som vasatidens slott med en kraftigt kringbyggd, sluten gård, och i de höga korspostfönstren med fyra lufter utformade med flerspröjsade små glasrutor. Huv...

Läs mer i eget fönster

Aron Johansson (Arkitekt)