Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY PRIORN 2 - husnr 2, BETJÄNTFLYGELN

 Byggnad - Beskrivning

BETJÄNTFLYGELN (inakt.)
Historik
PRIORN 2 - Fastigheten är den till ytan största i innerstaden och sträcker sig i nordost-sydvästlig riktning genom kvarteret. I nordost gränsar den till Biskopsgatan och i sydväst till S:t Drottensgatan. På övriga sidor omgärdas den av kvarterets övriga fastigheter.
Fastigheten har haft i stort sett samma utsträckning sedan 1600-talet, men sannolikt ända sedan medeltiden. Den enda skillnaden är att en liten del av Priorn 13 även ingick i fastigheten innan 1700-talets nya tomtindelning. På kartan från 1697 har tomten nummer 136. Därefter, i slutet av 1700-talet, fick tomten beteckningen S:t Hansroten IV:17. År 1932 kom den att få dagens beteckning, Priorn 2.
På denna, liksom övriga fastigheter i kvarteret, finns en bebyggelsekontinuitet ända tillbaka till medeltid. Hittills är känt att det sammanlagt har funnits elva byggnader av medeltida ursprung här. Med största sannolikhet har marken allt sedan dess varit i kyrkans ägo och byggnaderna på denna inhyst biskop och präster. I slutet av 1600-talet fanns på fastigheten ett stenhus, ett stall och en lada, samt humlegård, trädgård, kålgård och gårdsrum. Enligt husklassifikationen från 1785 utgjordes bebyggelsen vid 1700-talets slut av ett stenhus med flygel, brygghus, drängstuga, hönshus, vagnshus, lada, stall och ytterligare småhus. Bebyggelsen har sedan fortsatt att variera.
Fastigheten är idag bebyggd med sju byggnader. Den är indelad i Biskopsgården i norr, och Kapitelhusgården i söder. Den förstnämnda består av biskopens bostad som är ett hus från 1940, ett garage från samma tid, "Biskopens krypta" som är en till stora delar medeltida byggnad, samt ett litet källarutrymme ovan mark den s k "Biskopens källare". Byggnaden som tidigare utgjorde biskopens bostad var belägen längre österut och i nord-sydlig riktning, uppförd på medeltida grunder i slutet av 1700-talet. Denna totalförstördes vid en eldsvåda år 1938.
Kapitelhusgården i söder har upplåtits till länsmuseet och består av två medeltida hus - "Kapitelhuset" och "Betjäntflygeln" - samt en senare tillkommen stallänga. Kapitelhusgården fungerar idag som museum, med levande medeltida verksamhet samt en liten servering.
Gränsen för fastighetens nordöstra del utgörs av Biskopsgatan där bostadshuset ligger indraget några meter på tomten, med smågatsten framför och en mur som också den är indragen ett par meter. Detta påverkar gaturummet som får stor volym och rymlighet. I sydväst har det medeltida Kapitelhuset sin fasad mot gatan, S:t Drottensgatan. Mellan den norra och den södra gården löper ett avskiljande plank.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0