Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY RÅDHUSET 6 - husnr 2, FLYGELBYGGNAD

 Byggnad - Beskrivning

FLYGELBYGGNAD (akt.)
Historik
Flygelbyggnaden på Rådhuset 7

I slutet av 1600-talet finns det uppgifter om ett öde stenhus vid S:t Hansgatan. Detta var antagligen resterna av ett eller flera sammanbyggda medeltida hus som man efter undersökningar har konstaterat har funnits på platsen för nuvarande byggnad. På grunderna av detta öde hus uppförde borgmästare Lange ett ståtligt köpmanshus i tre våningar 1751. Längs Rådhusplan, något i souterrain, var huset försett med en flygel i tre våningar. I bottenvåningen av denna inrymdes bakstugan och brygghuset. Flygeln var i sin tur sammanbyggd med nuvarande Rådhuset 6, valvhuset.

År 1770 genomgick huset en besiktning för brandförsäkring och då var delar av huset fortfarande i gott skick. Med största säkerhet hade gårdsfasadena på manbyggnaden och flygeln endast enkel slätputs utan dekorationer.

Från 1877 finns den första ritningen på huset och huset verkar relativt orört från 1700-talet. På ritningen framgår även hur flygelbyggnaden sett ut. Den har ett relativt kort sadeltak täckt med tegel, dess tredje våning har höga fönster med tre rutor i varje båge och verkar gå i fil med huvudbyggnadens andra våning. De undre våningarna har mindre, fyrkantiga fönster och ner mot gränder har huset en dubbelport, eventuellt körport in till gården, och öster om denna en mindre spegeldörr med två dörrblad. Vid 1890 har det på både flygel- och huvudbyggnaden tillkommit sammanlagt fem mindre takkupor och mittraden av fönstren i flygeln har förstorats till samma storlek som fönstren på översta våningen. Detta skedde antagligen då man inredde den före detta spannmålsvinden åt Telefonföreningen 1882. Under 1900-talets andra hälft sker stora förändringar. Manbyggnaden och flygeln berörs inte exteriört åt öster och söder. De enda ingreppen är byte av fönsterbågar, takkupor och några förändrade portar. Vindarna inreds till kontor 1951. Mellan 1902 och 1936 hade huset byggt till norrut, ända till Lindbomska huset.

KÄLLA: Länsmuseet på Gotland