Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TORSBY FLATÅSEN 3:46 - husnr 1, RÖKSTUGA

 Byggnad - Beskrivning

rökstuga (akt.)
2010-07-30
Historik
1880: Rökstugan var i bruk fram till 1880, då revs den och flyttades till en plats ca 50 m norr om nuvarande placering. Rökstugan tillbyggdes då med en sidokammare. Byggnaden tjänstgjorde där som drängstuga fram tills hembygdsföreningen erhöll nyttjanderätten. Rökstugan ska ha använts för redskap/snickarverkstad och kammaren som tvättstuga. Rökstugans tidigare läge redovisas på en skiss av Ilmar Talve från 1949.1953: Rökstugan uppges ha restaurerats genom Edsvalla bruks försorg och befinner sig i ett prima skick.
1983: Rökstugan återinvigs av Nyskoga hembygdsförening efter att den under ett par års tid renoverats. Rökstugan flyttades för att möjliggöra en lämpligare fastighetsbildning i framtiden. Stommen monterades aldrig ned utan man plockade endast ner murarna. Byggnaden lyftes med domkrafter och drogs med hjälp av slip och vinsch ca 50 m söderut. Efter flytten förseddes rökstugan med ny rökugn och drängstugan med ny spis. Trygve Axelsson som då bodde i grannfastigheten murade ugn och spis. Spisen i drängstugan var förr belägen i rummets centrum, enligt Ilmar Talves skiss från 1949.
1999: Vid en inventering är taket belagt med torv. Under torven ligger ett sticktak.2002: Restaurering i samband med projektet ”Kulturturismens hembygdsgårdar” som drevs av Värmlands hembygdsförbund. Befintligt torvtak ersätts med ett farjtak. Stockbyten skedde pga rötskador. Det noterades att norra väggen var i behov av åtgärder. Timret var murket och urholkat och bar spår av gamla insektsangrepp.
Verandan byggdes om. Ett sadeltak som satt över båda entréerna och en trappa revs. Pulpettak sattes upp över respektive entré.
Fönstren renoverades. Bågarna kittades och målades. Fönsterbågar och foder målades med tjära.
2009: Nya foderbrädor kring fönstren. Rökstugerummets fönster kittades.