Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅTVIDABERG BORKHULT 2:79 - husnr 3, LADUGÅRD

 Byggnad - Beskrivning

LADUGÅRD (akt.)
Historik
Den knuttimrade ladugården är också dendrokronologiskt daterad och är uppförd i tre etapper. Den västra delen är äldst och är uppförd av timmer som fälldes under vintern 1714-15, den östra delen är tillbyggd av timmer som fälldes under vintern 1788-89 och slutligen har den västra äldsta delen byggts på med ett utkragat loft av timmer som fälldes under vintern 1790-91.

Taktäckningen är ett vasstak som lades 2002 med vass från Estland. Ett statsbidrag utgick också till detta arbete.

Den västra delen är troligen använd som foderlada och har svagt trapetsformade syllstockar. Knutkedjorna smalnar av något uppåt. På vardera långsidan finns två högt placerade ventilationsöppningar. Bräddörren mitt på framsidan har profilerade naror och smidda bandgångjärn. Mot öster är en gavelsvale som troligen anslutit till en äldre byggnad. Denna har en bräddörr med utanpåliggande naror och bandgångjärn. Gavelsvalen har brädgolv och ladudelen grusgolv.

Den östra delen innehåller ladugård och stall. Svagt trapetsformade syllstockar och knutkjedja av samma bredd. Långsidornas hammarband har droppnäsa i flera avsatser både åt öster och åt väster. Invändigt är byggnaden delad i ladugård och stalldel, avskiljda av en brädvägg av stående brädor och en centralt placerad bräddörr. Ladugårdsdelen har grusgolv och båsinredningen är bortagen men i väggarna finns en del spår av inredningen.

Stalldelen har brädgolv och bjälklagen intakta. Mot söder finns en något större fönsteröppning än i ladugården och en liten ljusglugg. Mot söder är två spiltor och mot norr är spår av tre mindre spiltor. En bräddörr är klädd med pärlspontpanel leder ut till gavelsvalen.

Över stall och ladugård har det varit en höskulle men i ladugårdsdelen är bjälklaget och golvet till denna borttaget.

Höskullen har tre breda ventilationsöppningar mot söder, en i östra gaveln och tre i den västra. En centralt placerad konvex dragbjälke håller ihop hammarbanden. Denna når utanför fasadlivet och är låst med kilar. Takkonstruktionen är utbytt i sen tid.

Det utkragade loftet som byggts på den västra delen når på långsidorna ca 40 cm utanför den undre äldre delen. Loftet har använts som höskulle och har två breda ventilationsöppningar mot söder (lika ladugårdsdelen) och tre stycken i gavelväggen. Hammarbanden avslutas i väster med droppnäsor med flera avsatser. Tre konvexa dragbjälkar, varav två stycken återstår, har hållit ihop hammarbanden. Dessa når utanför fasadlivet och är låsta med kilar. Takkonstruktionen är utbytt i sen tid. På bakre långsidan finns ett utbyggt skyddstak för en del äldre jordbruksredskap, också det vasstäckt.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Östergötlands län, 2009-06-23