Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NÄSSJÖ SOLBERGA 1:10 - husnr 1, NORRA SOLBERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NORRA SOLBERGA KYRKA (akt.)
2004-04-13
Historik
Norra Solberga nya kyrka uppfördes 1898–1901 efter ritningar av Gustaf Pettersson på Överintendentsämbetet. Den gamla kyrkan i Norra Solberga uppfördes under medeltid i sten och byggdes ut på 1600- och 1700-talet talet mot väster och norr. Kyrkan var i dåligt skick vid 1800-talets slut och på grund av det beslöt man bygga en ny kyrka. Olikt många andra socknar där man ofta rev den gamla kyrkan läts den här stå kvar, och istället användes den som bårhus och gravkapell. Det kan ha berott på att man beslutade uppföra den nya kyrkan i granit och därmed inte behövde återanvända den gamla kyrkans byggnadsmaterial vid uppförandet av den nya, men även för att medeltidskyrkan ansågs ha ett kulturhistoriskt värde.

Ett första ritningsförslag gjordes 1894 av Fredrik Sundbärg, stadsarkitekt i Jönköping, i form av en nygotisk kyrka med ett brett västparti. Förslaget ansågs för dyrt och med Vallsjö nya kyrka som förebild lät man Gustaf Petterson på Överintendentsämbetet ta fram ett nytt ritningsförslag. Kyrkan uppfördes av lokal röd granit som höggs till kvadrar med rustik yta. En donation från grosshandlare Fredrik Löwenadler, ägare till Anneberg, bekostade de tre korfönstren som utfördes av Reinhold Callmander i Göteborg.

Liksom många andra kyrkor och byggnadsverk som uppförts med murverk och fasad i ren granit har även Norra Solberga nya kyrka nästan sedan början haft problem med fuktinträngning. 1926 gjordes stora arbeten med plåtintäckningar och kyrkan omfogades med cementbruk. 1952-53 fogades kyrkan om igen med ”Tremco-dikt”, vilket sen följdes av en omfattande restaurering, främst invändigt. Nya omfogningar gjordes 1960, 1988 och den senaste 1998, då med hydrauliskt kalkbruk. Under alla renoveringar och restaureringar har kyrkan trots allt förändrats ovanligt lite och har idag sin ursprungliga nygotiska karaktär mycket väl bevarad. Korets stjärndekorerade valvhimmel målades över på 1950-talet, orgelläktaren är något utvidgad 1965, främre bänkraden liksom de två bakre raderna har avlägsnats på 1990-talet. Den nuvarande färgsättningen är huvudsakligen från 1950-talet, med svaga färger i laserande toner, där det tidigare varit enbart fernissat trä. Största förändringen skedde 1998 när den nya orgeln uppfördes, utförd av Åkerman & Lunds Orgelbyggeri i Knivsta, efter ritningar av Carl-Gustaf Lewenhaupt.

Förändringar i exteriören inskränker sig till byte av den ursprungliga svartmålade takplåten mot koppar 1950, samtidigt togs också de små takkuporna på långhusets tak bort. Övriga åtgärdar har främst varit av vård- och underhållskaraktär.