Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESSUNGA AMIRALEN 3 - husnr 2

 Byggnad - Beskrivning

2010-10-12
Historik
Byggnadskomplex bestående av fyra sammanbyggda byggnadsdelar uppförda 1936-37.
På platsen uppfördes vid sekelskiftet 1900 byggnader för Nossebro bryggeri (grundat 1898). Efter att bryggeriet brunnit ned 1936 renoverades och återuppfördes en bryggeribyggnad och resten av tomten såldes till municipalsamhället som där uppförde ett municipalhus (motsvarande ett kommunalhus) vilket sammanbyggdes med det återuppförda bryggeriet. De olika byggnadsdelarna är i stort bevarade i ursprunglig utformning men de ursprungliga funktionerna har ersatts med nya verksamheter. På våning två i den långsmala byggnaden finns bl a en retrolägenhet med 1960-talsinredning i tre rum och kök som är en del av projektet Retro Nossebro.
De olika byggnadsdelarna består av en tvåvånings långsmal byggnad i nord-sydlig riktning (ursprungligen brandstation, polisstation, varmbadhus och tvättstuga på nedervåningen samt municipalkontor och bostäder på övervåningen). Mot norr finns det karaktäristiska slangtornet. Mot söder finns det f d bryggeriet med garagebyggnad. Byggnaderna är huvudsakligen uppförda av lättbetong och tegel med putsade fasader i ljus kulör. Slangtornet har senare klätts med ljusa s k sidiplattor (ansökan 1955 i byggnadsnämndens arkiv) och det f d bryggeriet fasader har delvis klätts med plåt. Taken är täckta med papp. Mot väster finns en tillbyggnad för dåvarande brandstationens garage.

KULTURHISTORISK KARAKTÄRISERING
Byggnaderna på fas­tigheten Amiralen 3 tillmäts stora kulturhistoriska värden. Byggnaderna är välbevarade och utgör en viktig karaktärsskapande del av bebyggelsen längs Storgatan. Byggnaderna är till stora delar välbevarade i tidstypisk ursprunglig utformning. Slangtornet har en beklädnad av för sin tid karaktäristiska sidiplattor. Av välbevarade byggnadsdelar märks bl a fönster, dörrar, portar, smidesräcken m m samt ursprunglig interiör och inredning. Slangtornet tillmäts också ett särskilt värde för dess karaktäristiska utformning och som landmärke och ”portal” till Nossebro med dess läge intill Nossans vatten vid Stenbron och infarten på Storgatan från öster.