Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LINKÖPING STJÄRNORP 1:3 - husnr 1, STJÄRNORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STJÄRNORPS KYRKA (akt.)
1997-01-21
Historik
Historiken kompletterad vid inventeringen2006:

Omkring 1630 gjorde landshövding Stellan Mörner Högsäter till säteri och det omfattade 12 1/2mantal. 1651 övertogs egendomen av Robert Douglas som var gift med en sondotter till Stellan Mörner och som utökade gården med ytterligare 20 mantal. Stjärnorp blir säteriets namn och 1654 påbörjas byggandet av ett fyra våningar högt stenhus flankerat av två flygelbyggnader där en inreddes till gårdskapell.
1789 brinner huvudbyggnaden och flyglarna, branden lär ha startat i kyrkflygeln.
Eftersom det var långt till Vreta Klosters kyrka använde folket i bygden kapellet i stället för sin församlingskyrka. Kapellet återställdes samma år. All inredning och hela taket och vindsbjälklaget gjordes nytt. Även norra flygeln byggdes upp igen och kom därefter att fungera som huvudbyggnad. Kyrkflygeln har en port med genomfart till borggården. Östra delen utgörs av kapellet medan västra delen är bostad. I början av 1900-talet var här inspektorsbostad. Få uppgifter berättar hur kyrkflygeln såg ut före branden. På taket fanns en takryttare eller ett torn och från borggården fanns en särskild ingång till en herrskapsläktare för familjen Douglas. I dag är ingången förlagd i väster via portlidret.

Vid renoveringen efter branden 1789 gjordes ett tunnvälvt tak av trä och golvet var av tegel. I koret hängde predikstolen över altaret mellan de kvadratiska fönstren i två våningar. Från orgelläktaren fanns två kolonnrader som bar upp läkare på båda långsidorna. I långhuset fanns dessutom bänkar i slutna kvarter.

1914 gjordes en stor omgestaltning av kyrkorummet efter ritningar av arkitekt Fredrik Falkenberg (1867- 1924) som har varit verksam vid andra renoveringar i stiftets kyrkor. Kyrkflygeln fick nu ett utseende som skiljer den från bostadsflygeln och som mer anknyter till dess kyrkliga funktion. Fönstren förstorades och i koret försågs de med glasmålningar föreställande Moses och Johannes döparen. Sidoläktarna togs bort och istället tillverkades en ny bänkinredning som målades blå. I koret installerades korbänkar på norra väggen vilka försågs med skuren dekor och inskriptioner. En ny predikstol placerades på södra korväggen. Nytt golv lades med kalksten och i koret höjdes golvet. Sakristian med dess kopparklädda spira uppfördes vid södra korväggen. Ett litet bårrum och förråd inreddes också.
Den gamla orgeln var från 1836 och byttes ut 1941.

År 1948 gjordes en renovering under ledning av professor Ivar Tengbom. Radiatorer installerades och en invändig ommålning genomfördes. I samband med en renovering och ombyggnad år 2000 efter ritningar av arkitekt Börje Mathiasson gjordes en handikapptoalett och ett kapprum samt ett förråd under orgelläktaren och för första gången fick kyrkan vatten indraget. Snickerierna målades i sin ursprungliga klarblå kulör och väggarna kalkades.

Till kyrkan hör en klockbod i träkonstruktion från 1813. När sakristian med torn byggdes 1914 kom klockstapeln att användas som bårhus och förråd. Fasaderna är klädda med panel och målade faluröda, det toppformade taket är täckt av tjärstrukna bräder