Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LINKÖPING TOMTEN 4 - husnr 1, JOHANNELUNDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

JOHANNELUNDS KYRKA (akt.)
1997-01-16
Historik
Historiken kompletterad vid inventeringen 2006:

När stadsdelen Johannelund började ta form blev även behovet av kyrka aktuell. Till en början användes en lokal på Ödegårdsgatan och pengar insamlades till en klockstapel, som invigdes 1960. Kyrkliga samfälligheten i Linköping beslöt 1961 att en ny kyrka skulle uppföras efter ritningar av Höjer & Ljungqvist som utformat Johannelunds centrum. Arkitekterna skriver i ett nummer av församlingsbladet Blickfånget att "kyrkan avstått från ett idylliskt läge i parkmiljö för att medverka till en allsidig centrumanläggning men också för att vinna närheten till människor i vardagssysslor." Kyrkan skiljer sig från den omgivande höga glasade bebyggelsen genom sin låga, runda, slutna form. Den fick ett ovalt kyrkorum, sakristia och konfirmandrum i norr samt även en liten rosengård. Den senare inbyggdes redan 1974-1975 då Höjer & Ljungqvist utförde en tillbyggnad för församlingslokaler.

Interiören utformades från början i nära samarbete med konstnären Erik Höglund, vilket resulterade i ett mycket speciellt kyrkorum med tegelväggar med ristade episka bibliska bildframställningar samt reliefer och fantasifulla muralglasfönster. Den genomtänkta ljusföringen genom glasfönstret i söder ger korväggens keramiska tegelreliefer släpljus. Erik Höglund (1932-1998) räknas till en av landets främsta moderna glasformgivare och förnyare av glaset under 1960-talet. Han arbetade även med keramik och till viss del trä. Tegelväggen i Johanneslundskyrkan blev hans andra uppdrag av den arten. Den första tegelväggen sattes upp i Höganäs stadshus 1961. Gunnel Holmér skriver i boken Erik Höglund att "Höglund säger idag, när han ser tillbaka, att utsmyckningen av Johannelundskyrkan hör till de värdefullaste uppgifterna i hans konstnärskap". Kyrkans inredning ritades av Höjer & Ljungqvist och orgeln byggdes av orgelbyggaren Stig Magnusson i Göteborg. Även övriga inventarier är utförda av några av tidens mest framträdande textilkonstnärer och silversmeder. Även församlingsprästen Sam Aurelius var en betydelsefull inspiratör till kyrkans slutgiltiga utformning.

Kyrkan har under de senaste åren förändrats genom att bl a ett nytt dörrparti tillkommit i vapenhuset och förändringar av de tidigare lokalerna som t ex konfirmandrum.